2011. október 31., hétfő

Szülinapi tortám:)

Ez a szép és finom torta nem az én érdemem, Édesanyám készítette nekem, de annyira megtetszett úgy az íze, mint a különleges kinézete, hogy úgy gondoltam mindenképp megérdemel egy bejegyzést :-) Nagyon szépen köszönöm Neki ezúton is!


Túrókrémes sakktáblatorta

Hozzávalók (16 szelethez): Piskótához: 8 tojás, 8 ek víz, 16 ek cukor, 12 ek liszt, 4 ek kakaó, 1 mk sütőpor, a krémhez: 2 tasak lapzselatin (12 lap), 500 g tehéntúró, 2 ek tejföl, 1 dl tej, 200 g porcukor, 2 tasak vaniliás cukor, 1 citrom, 5 dl tejszín, a diszítéshez: kakaó

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből és a 8 ek vízből kemény habot verünk, majd kanalanként hozzáadva a cukrot tovább verjük, utána hozzáadjuk egyenként a sárgájákat, majd óvatosan belekeverjük a sütőport, a lisztet és a kakaót. Kivajazott tortaformába öntjük az így kapott masszát és tűpróbával ellenőrizve készre sütjük. Mikor kihűlt 3 lapot vágunk belőle. Az alsó lapot tálra helyezzük, a másik kettőt pedig egymáson hagyjuk. A 2 egymáson levő lapon kivülröl befelé haladva kb. 2 cm-ként éles késsel körbevágunk, úgy, hogy laponként kapjunk 4 egyforma széles karikát + a középen maradt kis korongot. A krémhez a zselatint beáztatjuk 1 dl hideg vízbe. A túrót habosra keverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk tejet, a porcukrot, a vaniliás cukrot, a citrom reszelt héját és levét. A zselatint felolvasztjuk, simára eldolgozzuk 2 ek túrókrémmel, majd a krém egészéhez adjuk, és jéghideg fürdőbe állítva hűtjük. Amikor a krém dermedni kezd, óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A kivülről befelé az első, a harmadik karikát és a középső tésztakorongot az eredeti helyére helyezzük az alsó egyben levő tortalap tetejére, és a köztuk levő "árkot" vastagon megtöltjük a krémmel. Ezután jön a következő réteg: vagyis a krémgyűrük tetejére helyezzük az oda illő második és negyedik karikát (ami megmaradt a második lapból), majd ismét a közöket kitöltjük a krémmel. Ugyanezt a műveletet megismételjük a megmaradt harmadik tortalappal is. A maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét, majd legalább 12 órára a hűtőbe tesszük. Diszítéshez papírból kis csillagokat vágunk ki, ráfektetjük őket a torta tetejére, majd megszórjuk kakaóval és óvatosan levesszük a papírcsillagokat, így a helyük fehér marad.




2011. október 30., vasárnap

Lerben sült tojások

A hétvégén hazajöttem pár napra és ma reggel én készítettem a reggelit. Öcsém valamit kívánt és nem tudta mit, aztán erre esett a választásom. Remélem ízlett neki:)



Lerben sült tojások

Hozzávalók (4 adaghoz): 4 tojás, 1/4 lilahagyma, 1/2 paradicsompaprika, 20 vékony szelet szalonna, vajkrém, reszelt sajt, só, bors, kevés vaj a forma kikenéséhez.

A tojássütő formát kivajazzuk, mindegyik mélyedésbe 1-1 tojást ütünk, amelyeket sózunk, borsózunk. Apró kockákra vágjuk a lilahagymát és a paradicsompaprikát, majd rászórjuk a tojások tetejére. Mindegyik tojásra 5-5 vékony szelet szalonnát helyezünk, középre nyomunk egy kis vajkrémet, majd az egészet megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 200 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük, míg a sajt szépen megpirul a tetején. Jó étvágyat hozzá!:)


2011. október 27., csütörtök

Grillezett padlizsánszendvics

Ez a kaja a legújabb húsmentes kedvencem:) Hamar elkészíthető és nem utolsó sorban finom is :D



Grillezett padlizsánszendvics

Hozzávalók: 1 padlizsán, 2 paradicsom, 1 nagyobb fej lilahagyma, sajt, só, bors, szárított bazsalikom.

A padlizsánt vékony karikákra vágjuk, sózzuk, borsózzuk a szeleteket és hagyjuk kicsit állni őket. A paradicsomokat és a hagymát is felkarikázzuk, a sajtot felszeleteljük. A paradicsomkarikákra szórunk bazsalikomot. A grillsütőben a hozzávalókból "szendvicset" formázunk a következőképpen: egy szelet padlizsán, egy szelet hagyma, egy karika bazsalikomos paradicsom, egy szelet sajt és a tetejére végül ismét egy szelet padlizsán. 

 
Alacsony fokozaton sütjük, hogy tudjon jól átsülni a hagyma és a paradicsom is, majd jó étvággyal fogyasztjuk:)

2011. október 26., szerda

Aszalt szilvával töltött husi mustármártással

Szeretem gyümölcsökkel párosítani a húsokat, legjobban talán aszalt szilvával. Nemrég kaptam egy elektromos grillsütőt és azon kísérletezek mindenféle kajákat és az eddigiek alapján csak ajánlani tudom mindenkinek, tényleg nagyon ízletes és változatos ételek készíthetőek vele. 


 Aszaltszilvával töltött grillezett sertéshús

Hozzávalók(adagonként): 1 szelet sertéshús (de nagyon finom csirkemellből is), 3 szem aszalt szilva, 1 szelet sajt, Maczalik fűszerkeverék, só, bors, kevés olaj.

A húsokat egyenként kiklopfoljuk, fűszerezzük, rájuk helyezünk 1-1 szelet sajtot, 3 szem aszalt szilvát és feltűrjük, a végeit benyomkodjuk, hogy a sajt nehogy kifolyjon, ha szükséges megtűzzük fogvájóval. Állítólag, ha grillsütőt használunk nem szükséges, de én csorgattam rájuk pár csepp olajat, majd szépen betettem őket a sütőbe és hagytam, hogy szépen megsüljenek:) Ha véletlenül mégis kifolyik sajt, nem baj, mert úgysem ég oda és akár tálaláskor a húsokra is lehet tenni.


Mustármártást eddig még csak egyszer készítettem, de nekem nagyon bevált, valószínű még fogok párszor:) A receptjét Ottisnál találtam, keveset módosítva készítettem el:

Mustármártás

Hozzávalók: 2 cikk fokhagyma, 1 ek vaj, aprított zöldpetrezselyem, só, bors, cukor, 1 ek mustár, 2 ek tejföl, kevés citromlé.

A vajon a zúzott fokhagymát és az aprított zöldpetrezselymet kissé megfuttatjuk, ezalatt összekeverjük a mustárt a tejföllel, és hozzáadjuk, sózzuk, borsózzuk, adunk hozzá pici cukrot és kevés citromlevet majd pár percig összeforraljuk és készen is van.




2011. október 25., kedd

Olasz szendvics

Ezt az ételt már többször készítettem, mindenki nagyon szereti. Szerintem könnyen elkészíthető, de annál finomabb fogás, amit lehet mártogatni ki-milyen szószban szereti,én fokhagymaszósszal szeretem, de egy csipősebb szósszal is nagyon talál. A tészta receptjét itt találtam.



Olasz szendvics

Hozzávalók: (kb. 32 szeletke lesz belőle) 25 dkg liszt, 1/2 tasak sütőpor, csipetnyi só, 2 dkg vaj, 1,25 dl meleg víz, 12 szelet sonka, krémsajt, keménysajt.

A sütőporos, sós lisztet elmorzsorljuk a vajjal, amíg nem lesznek benne vajdarabkák, majd hozzáöntjük a meleg vízet és addig gyúrjuk míg összeáll, majd fóliába csomagoljuk és fél órát hűtőben pihentetjük. Miután lejár az idő, a tésztát négy részre osztjuk és mindegyik kis adagből lisztezett felületen egy laskavékony téglalap alakot nyújtunk (figyeljünk oda, hogy a hosszabb része kb akkora legyen, mint a tepsink, amibe megfogjuk sütni). A lapot megkenjük vékonyan krémsajttal, ráhelyezzük a sonka-, majd a sajtszeleteket és a képeken látható módon feltűrjük, a végeiket benyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a sajt.






Az így kapott hengereket beletesszük sütőpapirral bélelt tepsibe és addig sütjük, amíg a tetejük olyan barna foltos nem lesz, mint a pizza tésztája.


Mikor készen van szeleteljük és még melegen, szószba mártogatva vagy akár magára fogyasztjuk.
A finom fokhagymaszósz viszont Laci érdeme, azt nem tudom úgy leutánozni, mint ahogy ő készíti, de a receptet elárulta:)


Tejfölös fokhagymaszósz

Hozzávalók: 3 cikk fokhagyma, kevés olaj, csipetnyi bors, só, 2 kk mustár, 3-4 ek tejföl.

A fokhagymacikkeket összezúzzuk, hozzáadjuk az olajat, a sót és a borst, jól összedolgozzuk, utána belekavarjuk a mustárt, majd végül a tejfölet.

 Érdemes kipróbálni;) Jó étvágyat hozzá!:)









2011. október 24., hétfő

Zacskós csirke padlizsános rizzsel

Vasárnap kaptam mamától egy egész csirkét és gondoltam frissen a legjobb, nem fagyasztom le, ezért ma el is készítettem. Nem volt kedvem feldarabolni, így olyan ötlet kellett, ahogy egészben elkészíthetem. Tényleg nagyon egyszerű, könnyű és gyors étel. Ez lett a végeredmény:)





Fűszeres zacskós csirke

Hozzávalók: Egy csirke, valamint a páchoz: kevés olaj, egy kk mustár, só, pár cikk fokhagyma, bors, Maczalik fűszerkeverék, bazsalikom, oregánó, mustármag, kevés őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió.

Előző este egy kis tálkába összekevertem a páchoz a hozzávalókat és bekentem vele a csirkét, majd betettem a hűtöbe. Másnap beletettem egy sütőzacskóba, jó szorosan elzártam a száját és fogvájóval pár lyukat szúrkáltam a zacskóba, majd a zacskót beletettem egy tepsibe és így addig pároltam míg szépen megpuhult, majd szétvágtam a zacskót és hagytam, hogy jól megpiruljon.

Mivel mostanában sok krumplit ettem, ezért most valami "nem krumplit" kívántam melléje köretnek, így rizsre esett a választásom, de gondoltam feldobom kicsit, így jött a padlizsános rizs ötlete:

Padlizsános rizs

Hozzávalók (ez elég kis adag, kb 3 személyes):  rizs, 1 kisebb fej hagyma, 3 kisebb padlizsán, 1 paradicsom, só, bors, kevés olaj.

Az olajon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a sót, borst, és a felkockázott padlizsánt, kissé összeforgatjuk, majd beletesszük felkockázott paradicsomot is, végül a rizset és felöntjük vízzel. Az egészet addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, ha szükséges még töltünk hozzá vizet. 
Állítólag egész finom ez a kombináció:)








Első pitém

Pár hónapja láttam a Pincérlány - Édesen is csípős c. filmet és ebben a filmben az a bizonyos pincérlány sorra készítette egymás után a finomabbnál finomabb pitéket. Gondoltam én is készíthenék, nem tűnik olyan nehéznek. Aztán valahogy elfeledkeztem róla, egészen a múlt hétig, amikor megláttam az üzletben egy pitesütő tálat, amit egyből meg is vettem és még aznap elkészítettem életem első pitéjét :) Tényleg nagyon sok pitefajta van, én a tésztáját innen készítettem, a töltelék pedig szerintem a legegyszerűbb meggyes töltelék.



Meggyes pite



Hozzávalók: A tésztához:  340 g liszt, 200 g vaj, ízlés szerint porcukor, só, kevés víz.
                    Töltelékhez: 2 kisebb üveg magozott meggykompót, 2 tasak vaniliás pudingpor, 1 tasak   vaniliás cukor
                     A tetejére 1 tojás.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, amíg teljesen eltűnnek a lisztből a vajdarabkák, hozzáadjuk a sót, a porcukrot és tényleg csak egy nagyon kevés vízet, épp annyit, hogy összeálljon a tészta, majd  összegyúrjuk.Amíg készítjük a tölteléket, a tésztát fóliába csomagoljuk és hűtőbe rakjuk. A tölteléhez egy fazékba beleöntjuk a 2 üveg meggykompótot, a 2 tasak vaniliás pudingport és a vaniliás porcukrot, majd odatesszük főni. Figyeljünk oda, gyakran kavargassuk, mert hamar odaéghet. Mikor már kezd sűrüsödni, akkor folyamatosan kavargassuk, amíg jó sűrű, kocsonyás állaga lesz. Amíg hűl, kivesszük a hűtőből a tésztát és kb. háromnegyedéből vékony tésztát nyújtunk, amit belehelyezünk a kivajazott és lisztezett piteformába, szépen eligazítjuk, hogy mindenhová jusson, ahol pedig túl sok lóg le a szélén, ott levágjuk, az alját villával megszurkáljuk. Beleöntjuk a meggyes tölteléket, eloszlatjuk egyenlő arányban, majd a megmaradt tésztából vékony rácsokat sodrunk, amiket tetszés szerint rárakjuk a pitére (ha nem szertnénk rácsokat, akkor lehet csak simán kinyújtani és rátenni a tésztát), majd a széleiről visszahajtjuk a lelógó részeket. Végül egy ecset segítségével lekenjük a tészta tetjét egy felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben kb 30 percet sütjük. Mikor készen van, megszórjuk porcukorral. Jó étvágyat hozzá!:)


És legnagyobb meglepetésemre a hétvégén nagymamám megajándékozott egy igazi kerámia pitesütő tállal, ugyhogy a következő már abban fog készülni:)









Kezdem...



A napokban jött az ötlet, hogy szeretnék egy blogot. Az igazság az, hogy még pontosan nem is tudom, hogy milyen témájú bejegyzéseim lesznek, de azt hiszem amolyan finom-vegyes lesz. Zömét viszont úgy tervezem, hogy általan elkészített receptek fogják alkotni, amik egyelőre még sajnos nem csak saját "költemények", ezért mindig meglesz határozva a forrás is természetesen, de fotót csak saját készítésűt fogok feltölteni. Bevezetésképpen egyelőre csak ennyit, mivel még a fejemben sincsenek az ötletek jobban körvonalazódva.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...