2012. július 20., péntek

Diós-barackos sütemény

Szabadságom felét nagyszüleimnél töltöttem, Hatolykán, mondanom sem kell, nagyon jó dolgom volt!:) Ezt a süteményt akkor készítette mama. Ebből az adagból igazából két tepsi sütemény készült, ahhoz, ami a képen van, csak 1/3 adag kell a tésztából, de a 4 tojássárgáját nem igazán lehet harmadolni :D Így csak az egyikről van fotó, de leírom mindkettőt.




Diós-barackos sütemény + 1 ráadás

Hozzávalók:

Egyik réteg: 1 kg liszt, 4 tojássárgája, 10 dkg zsír, 10 dkg margarin, 5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 1 citrom héja, tej, só.
Másik réteg: 3 tojássárgája, 4 tojásfehérje, 7 ek liszt, 7 ek cukor.
Egyéb:  zsemlemorzsa, jó érett kajszibarack, baracklekvár, cukros darált dió, cukor (nem tudok mennyiségeket, de lehet látni, hogy mennyi kell).

Elkészítés:

Elkészítjük az első réteget: az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, a többi hozzávalóval összegyúrjuk és kevés tejet adunk hozzá, hogy könnyű tésztát kapjunk. Pihenni hagyjuk fél órát. Három cipóba osztjuk, három lapot nyújtunk belőlük. Az első lapot meghintjük zsemlemorzsával, szorosan egymás mellé rárendezzük a fél barackokat, megszórjuk cukorral, leborítjuk a második cipóból nyújtott lappal, 20 percig pihentetjük és kb. 40 perc alatt megsütjük.
A harmadik cipóból nyújtott lapot is sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megkenjük vékonyan baracklekvárral, megszórjuk a cukros darált dióval, erre is, nem annyira szorosan, félbevágott barackokat helyezünk. 
Erre elkészítjük a piskótatésztát: A megmaradt 4 tojásfehérjéből kemény habot verünk, egyenként hozzáadjuk a cukrot, 3 tojássárgáját, végül egyenként hozzákanalazzuk a 7 ek lisztet is. Az így kapott piskótamasszát ráöntjük a tepsiben levő barackos rétegre és megsütjük. Mikor kész van, tálalás előtt megszórjuk porcukorral. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése