2012. szeptember 27., csütörtök

Édes chilei mártás

Ez egy nagyon finom házi ketchup jellegű mártás, ami talál szendvicsekre, húsok mellé, ami mellé épp csak szeretnénk. Aki csípősebben szereti, az tegyen bele 8-10 csípős paprikát, az eredeti recept is úgy van, csak mi nem bírjuk az annyira csípőset, így ez inkább édeskés lett. Recept az Erdélyi Konyha Befőzési praktikák című kiadványából.



Édes chilei mártás

Hozzávalók:

1 l paradicsomlé, 1 kg paradicsompaprika, 1 kg paprika, 1/2 kg hagyma, 3 szál zeller, 2 db csípős paprika, 25 dkg cukor, 2,5 dl ecet, fahéj, szemes bors, szegfűszeg, szegfűbors, babérlevél, só, 1 kk szalicil.

Elkészítés:

A megtisztított zellergumót, paprikát, csípős paprikát, paradicsompaprikát és hagymát ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, az ecetet és a paradicsomlevet. 2 órán keresztül főzzük, amíg teljesen besűrűsüdik. Az utolsó fél órában beletesszül a babérlevelet, a borsot, szegfűszeget, szegfűborsot amiket kis gézdarabokba köttünk. Amikor kész van, a fűszeres gézdarabokat kidobjuk, hozzákavarjuk a szalicilt, forrón üvegekbe rakjuk, lekötjük és szárazdunsztba tesszük.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése