2012. május 31., csütörtök

Blogdíj




Díjat kaptam Timitől, amit itt is szeretnék megköszönni, tényleg nagyon jól esett, hogy rám is gondoltál.

A díj szabályai: 

Linkeld be annak a blogját, akitől a díjat kaptad!


Tedd ki a díjat a blogodra!



Add tovább 4 olyan blognak, akinél szívesen kommentelsz!



Add még tovább 2 olyan blognak, ahol nem vagy rendszeres olvasó! 



Remélem nem haragszik meg senki, de én nem tudok választani. Tényleg sok blogot olvasok nagyon szívesen... Így minden blognak továbbadnám, ahol rendszeres olvasó vagyok :)

Csokis-banános-mogyorós keksz

Szerelem volt első látásra :) Ahogy megláttam még aznap elkészítettem. Első kekszem, nagyon elégedett voltam vele. Beastie-nél találtam rá, ő pedig Áginál illetve Főzőmasina blogján. Csak icipicit változtattam rajta: tettem bele darált mogyorót is, de túl kevésnek találtam, legközelebb többet teszek.



Csokis-banános-mogyorós keksz 

Hozzávalók:

1 banán, 10 dkg csokoládé, 22 dkg liszt, 3 dkg darált mogyoró (ami kevés volt), 1 tojás, 5 dkg cukor, 2 ek kakaópor, 10 dkg puha vaj. 

Elkészítés:

A csokit apróra vágjuk és összekavarjuk a liszttel, kakaóval, darált mogyoróval. A tojást, villával összetört banánt, puha vajat és cukrot összedolgozzuk, majd  hozzáforgatjuk a lisztes keveréket is. Nedves kézzel (mivel elég ragacsosak lesznek) korongokat formázunk a masszából és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 180-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Mikor készen van, hagyjuk a sütőpapíron még keveset, míg kicsit hűl, különben nem jön le szépen róla.  

2012. május 30., szerda

Gyümölcskoktél

Amíg én a pizzát készítettem, öcsém sem tétlenkedett és amilyen hozzávalókat éppen talált otthon, összeállított egy koktélt. Annak ellenére, hogy teljes mértékben rögtönzött ital volt, nagyon finom lett, bátran ajánlom mindenkinek! :)





Gyümölcskoktél

Hozzávalók:

2 grapefruit, 2 citrom, 5-6 ek szilvakompót leve, 1 ananászkonzerv leve, 2 dl ásványvíz, 3-4 ek cukor.

Elkészítés:

A grapefruitokat és a citromokat kifacsarjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Fogyasztásig a hűtőbe tároljuk.

2012. május 29., kedd

Variációk egy esti pizzázásra

Pizzát készítettünk hétvégén vacsorára és annyi ötletünk volt, hogy mi kerülhetne rá, hogy ha egy helyre mind rá tettük volna, az nagyon sok lett volna... Ezért úgy döntöttünk, hogy négy felé választjuk a pizzát és így mindenkinek kedve telik :) A képek lehet nem a legjobbak, de már nagyon éhesek voltunk :D






Variációk egy esti pizzázásra

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg liszt, 25 gr élesztő, 2 dl langyos víz, 3 ek olaj, kevés só.

Csípős feltéthez: pikáns szalámi, mozzarella, koktélparadicsom, paprika, csipőspaprika.

Halas feltéthez: halkonzerv, pár karika citrom, vöröshagyma, mozzarella.

Brie sajtos feltéthez: pár szelet Brie sajt, pármai sonka, ananász, zöldhagyma, mozzarella.

Dupla-húsos feltéthez: pármai sonka, pikáns szalámi, koktélparadicsom, paprika, mozzarella.

Egyébb: házi készítésű paradicsomszósz.


Elkészítés:

A tésztához az élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk és a sós liszthez adjuk az olajjal együtt, összegyúrjuk és hagyjuk legalább 1 órát kelni. Ha megkelt kinyújtjuk, megkenjük paradicsomszósszal. A kés életlen felével elválasztjuk 4 felé a pizzát és mindegyik negyedre felhalmozzuk a feltéteket. Kb. 25-30 perc alatt 180 fokon megsütjük.


Csípős


Halas


Brie sajtos


Dupla-húsos



Na, ki melyiket kéri? :)

2012. május 28., hétfő

Epres-csokis süti

Megint epres, de hát ha nagyon szeretjük :)) Köszi anya!





Epres-csokis süti

Hozzávalók:

6 tojás, 12 ek cukor, 10 ek liszt, 2 ek kakaó, kevés sütőpor, 25 dkg eper, mogyorókrém. 

Elkészítés:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, azzal is tovább verjük, egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporos, kakaóval elkevert lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Az epreket megtisztítjuk, félbevágjuk és a tepsiben lévő masszára szórjuk. Előmelegített sütőben készre sütjük, tűpróbáig. Mikor kihűlt a tetejét megkenjük mogyorókrémmel. 

2012. május 27., vasárnap

Spenótos spagetti - sütve

Először próbáltuk ki a spenótot, nem főzelékként. Legjobban édesanya tartózkodott tőle, hogy vajon milyen lesz, de végül elkészítette és ő sem bánta meg, ahogy mi is jóízűen fogyasztottuk :) Finom volt ;) A recept egy régebbi Príma Konyha magazinból van. 



Spenótos spagetti - sütve

Hozzávalók:

80 dkg spenót, 4 dkg vaj, 2-3 gerezd fokhagyma, 6 főtt tojás. 40 dkg spagetti, só, 5 dj tejföl, 15 dkg reszelt sajt.

Elkészítés:

A spenótot alaposan megmossuk, összevágjuk. A vajat egy serpenyőben felmelegítjük, rádobjuk a zúzott fokhagymákat, majd az összevágott spenótot és megfuttatjuk. A keményre főtt tojást kockákra vágjuk és szintén hozzáadjuk a spenóthoz, összekeverjük. Enyhén sós vízben megfőzzük a spagettitésztát. Összeforgatjuk a tojásos spenóttal, egy tűzálló tálba borítjuk, meglocsoljuk a tejföllel, megszórjuk a reszelt sajttal és forró sütőben a sajt pirulásáig sütjuk, ami kb. 15 perc. 


2012. május 26., szombat

Epres-túrós kocka

Tegnap mikor hazaértem édesanyám ilyen finomsággal várt (többek közt). Recept innen.







  Epres-túrós kocka

Hozzávalók:

A tésztához: 5 tojás, 4 ek cukor, 5 ek liszt
Kenéshez: 6-7 ek eperlekvár
Túrós réteghez: 30 dkg eper, 1 cs eper ízű pudingpor, 2 dkg zselatinpor, 5 ek cukor, 25 dkg tehéntúró, 4 dl tejszín
Tetejére: 20-25 dkg eper

Elkészítés:

A piskótához a cukor kétharmadát a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet. A tojásfehérjét a maradék cukorra kemény habbá verjük, majd ezt is óvatosan hozzáadjuk a tojássárgás masszához. Az egészet egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 160 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. 

Elkészítjük a túrós réteget. Az epreket megtisztítjuk és összeturmixoljuk, pépesítjük (kb. 4 dl lesz, ha kevesebb, akkor öntsük fel vízzel). Hozzáadjuk a pudingport, zselatinport, cukrot és pár perc alatt sűrűre főzzük. Miután kihűlt, a túrót robotgéppel beledolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatos mozdulatokkal hozzáadjuk a túrós krémhez. 

Összeállítjuk. A piskótát megkenjük az eperlekvárral, majd rásimítjuk a túrós krémet. A tetejére megtisztított, félbevágott epreket helyezünk, kicsit belenyomkodjuk. Betesszük a hűtőbe dermedni pár órára, majd tálaláskor kockákra vágjuk.


2012. május 23., szerda

Zöldséges tészta pácolt bélszíncsíkokkal

Ismét egy olaszos étel, igaz ez már nem receptkönyvből :)





Zöldséges tészta pácolt bélszíncsíkokkal

Hozzávalók:

1 zsenge tök, 20 dkg sertésbélszín, 1/2 dl vörösbor, 2 ek szójaszósz, 1 hagyma, 1/2 paprika, 2 paradicsom, 15 dkg orsótészta, szárított bazsalikom, olaj, só, bors.

Elkészítés:

A bélszínt vékony csíkokra vágjuk, egy kisebb tálba rakjuk, ráöntjük a bort és a  szójaszószt, hagyjuk pácolódni kis ideig.  A tököt meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe szétterítjük a karikákat, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk kevés olajjal és betesszük a sütőbe. Amíg a tök sül, elkészítjük a többi hozzávalót. Az orsótésztát enyhén sós vízbe odatesszük főni. A hagymát és a paprikát megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomokat és összefőzzük. A bélszíncsíkokról leöntjük a páclevet és kevés olajon jól átsütjük. Ha a tészta megfőtt, leszűrjük és összekeverjük a paradicsomos szósszal, hozzáadjuk a pirított bélszíncsíkokat és a sütőben megsült tökszeleteket. Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal. 



2012. május 22., kedd

Banánfagylalt

Most már lehet fagyizni! :) Ha nem vagyunk oda a gyári fagylaltokért, megpróbálkozhatunk házilag készíteni. Sokáig kerestük öcsémmel a banán ízű fagylaltot, de sehol nem kaptunk, így készítettünk mi és most már nem is keressük üzletben! :) A tálalásért köszönet Juditkának :)



Banánfagylalt

Hozzávalók:

2 dl tej , 1 dl tejszín , 12 dkg porcukor , 2 nagyobb, érett banán , fél citrom leve , 1 tasak vaníliás cukor , csipetnyi só

Elkészítés:

A meghámozott banánokat kis karikákra vágjuk. Ráöntjük a citromlevet, beleszórjuk a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd a tejjel teljesen simára, pépesre turmixoljuk. Ezután ráöntjük a tejszínt, és tovább keverjük, amíg az egész habos, egynemű nem lesz.  A fagylalmasszát egy lezárható edénybe töltjük, majd fagyasztóba tesszük, amíg meg nem szilárdul. Ez legjobb ha 1 nap.

2012. május 21., hétfő

Palermó szelet

Azt hittem mamám már nem tud meglepni, aztán jön egy remek süteménnyel, hogy a hétvégén tanulta egy nenitől, aki a 80 éves születésnapjára sütte a vendégeknek. Nagyon finom sütemény, rögtön el is kértem a receptjét :).



Palermó szelet 

Hozzávalók:

A piskótához: 6 tojássárgája, 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1/2 cs sütőpor, 5-6 ek tej.
A krémes réteghez: baracklekvár, 20 dkg dió és erdei mogyoró vegyesen, 3 ek cukor, kevés tej
Tetejére: 6 tojásfehérje, 20 dkg cukor, reszelt csokoládé.

Elkészítés:

A piskótához összekeverjük a tojássárgájákat a cukorral, a vajjal, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, végül a tejet. Nem lesz folyékony massza, belenyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe és betesszük sülni. A diót és a mogyorót picit megpirítjuk, ledaráljuk. Kevés tejbe feloldunk 3 ek cukrot és összekeverjük a darált dióval és mogyoróval. Mikor már majdnem készen van, kb. háromnegyedire, kivesszük, megkenjük baracklekvárral, rákenjük a diós keveréket, végül pedig a cukorral felvert kemény tojásfehérjehabot. Visszatesszük a sütőbe, amíg teljesen megsül. Tetejére szórhatunk reszelt csokoládét vagy egyébb diszítő cukorkát.  
  


2012. május 20., vasárnap

Garnélás spagetti

Megígértem itthon, hogy mielőtt visszamegyek Csíkba elkészítek egy ételt az új receptes könyvből. Mindegyik recept nagyon különleges benne, végül ezt választottuk... és nem bántuk meg.





Hozzávalók:


1 nagy hagyma, 30 dkg garnélarák, 1/2 kg paradicsom, 6 ek olaj, 1/2 kk szárított oregánó, só, bors, 30 dkg spagettitészta.


Elkészítés:


A hagymát meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk, a karikákat szétbontjuk, félretesszük. Én előfőzött garnélát vettem, úgyhogy nem kellett sokat bajlódni a tisztításukkal, csupán a farkukat kellett lecsípni.




 Mindegyik garnélát 3 darabra vágtam, hogy falatnyi nagyságúak legyenek.




 A paradicsomokat 30 másodpercre forró vízbe merítjük, majd leöblítjük, pár percig hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. 




Félbevágjuk, a magos részét kikanalazzuk, a húsos részét felkockázzuk.




 Egy serpenyőben olajat hevítünk és a hagymakarikákat aranysárgára pirítjuk benne.




 Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomokat, összekeverjük, kb. 10 percig főzzük, oregánóval fűszerezzük. 




Hozzáadjuk a feldarabolt rákokat is. 2-3 percig főzzük együtt, sózzuk, borsozzuk.




 Mikor kész van, összekeverjük a sós vízben megfőtt spagettivel.  

2012. május 17., csütörtök

Krumplival töltött sült paprika

Mára megígértem itthon, hogy készítek valami finomat. Épp most lett kész ez a kaja, még meleg... Édesanyának és nekem ízlett, aztán hamarosan jön haza öcsém, kíváncsi vagyok mit szól... Mi egytálételként ettünk, de ha valaki húsos fogásra vágyik, köretként is megfelel, de így is laktató.




Hozzávalók:

4 paprika, só, 1 vöröshagyma, 3 szelet császárszalonna, 1 kg krumpli, bors, 2 ek liszt, 1 tojás, kevés olaj.

Elkészítés:

A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, enyhén besózzuk. A hagymát és a szallonnát  apróra vágjuk. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, kislyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, borsozzuk, a liszttel, a tojással, a hagymával és a szalonnával összedolgozzuk, majd a paprikák belsejébe töltjük. A töltött paprikákat magas falú serpenyőbe rakjuk és rájuk öntünk 2,5 dl vizet és kevés olajat. Lefedve, közepes lángon, kb 30 percig pároljuk, közben párszor megforgatjuk, hogy egyenletesen puhuljon. A végén levesszük róla a födőt és addig pirítjuk, míg a víz elpárolog róla.

2012. május 16., szerda

Prosciutto szendvics

Öcsém kirándulni volt és hozott nekem valamit :) Amikor megláttam, nagyon örültem, saját magam sem választhattam volna jobbat, mivel nagy kedvencem az olasz konyha. Sőt, miután együtt megnézegettük a könyvet, ihletett kapott a sok gusztusos olasz étel, kép láttán és úgy döntött készít valami finomat vacsorára. A szósz ötlete a könyvből van, de történtek változtatások. Aztán mikor megkóstoltam a szendvicset, eldöntöttem, hogy nekem van a legjobb öcsém a világon :D





Prosciutto szendvics  

Hozzávalók:

3 szelet kenyér, pár szelet pármai sonka, mozzarella sajt, friss bazsalikom.
A paradicsomszószhoz: 3 paradicsom, 1 kk olaj, só, frissen őrölt bors, csipetnyi petrezselyemzöld.

Elkészítés:

A paradicsomokat 1 percig fövő vízbe tesszük, kivesszük, hagyjuk langyosra hűlni, meghámozzuk, a magos részt eltávolítjuk és a húsát a paradicsomszósz többi hozzávalójával összeturmixoljuk, pépesítjük. Mindegyik szelet kenyérre kenünk a szószból, teszünk a darabokra vágott sonkából és ráhelyezünk mozzarella sajtot. Sütőben pár perc alatt megsütjük, hogy szépen olvadjon rá a sajt, majd megszórjuk finomra vágott friss bazsalikommal (én a kép kedvéért egybe hagytam, de aztán felaprítottam :) ). Ha egy kis olaszos különlegessége vágyunk, de nincs kedvünk pizzát vagy spagettit készíteni, ideális lehet ez a szendvics!

És íme a könyv: 

2012. május 6., vasárnap

Püspökkenyér

Édesanya által készített finomság. Több változata is ismert, mi így szoktuk készíteni:
Püspökkenyér




Hozzávalók:

5 tojás, 25 dkg cukor, 1 dl olaj, 25 dkg liszt, 10 dkg durvára vágott dióbél, 5 dkg mazsola, 5 dkg apróra darabolt aszalt barack és rahát vegyesen, 1 citrom, 1 késhegynyi sütőpor.

Elkészítés:

Egy tálba reszeljük a citrom héját, beleütjük a tojások sárgáját, és óvatosan hozzácsorgatva az olajat felverjük, mint a majonézt. A tojások fehérjét is kemény habbá verjük, picit sózzuk, apránként hozzákeverjük a cukrot is. Belecsorgatjuk a citrom levét, amelyikbe előzőleg feloldottuk a sütőport. Hozzákavarjuk a tojássárgás keveréket és óvatosan beleforgatjuk a lisztet is. Mikor összeállt,  beleforgatjuk a dióbelet, mazsolát, rahátot, aszalt gyümölcsöt. Egy kalácsformát kikenünk zsírral, lisztezzük, beleöntjük a masszát. Előmelegített 180 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük.




 

2012. május 5., szombat

Epres pohárdesszert

A képet már egy közösségi oldalon közzé tettem, akkor most jöjjön a recept is.




Epres pohárdesszert

Hozzávalók:

háztartási keksz darabokra törve, felvert tejszínhab, eper, 1 tasak vanília ízű puding megfőzve.

Elkészítés:

A hozzávalókat tetszés szerint rétegeljük, én így sorakoztattam egy pohárba: kevés vanília puding, kekszdarabok, eperszeletek, ismét puding, tejszínhab, keksz, eper, tejszínhab a tetejére. 

És ismét egy szeretem szám:


2012. május 4., péntek

Májusi saláta + zene

Azt mondtam, hogy 2-3 hétig nem lesz új bejegyzés. Tudom. :) De nem bírom ki :)) Valahogy bepötyögöm, röviden, de hiányzik a blog :) Aztán jövő héten tényleg semmi... Ma ez volt a reggeli, édesanya készítette. Szerintem jól is néz ki s finom is! Az öntet a májusi Erdélyi Konyhából van, Gergely Edit receptje. Mennyiségek pedig mindenki ízlése szerint változhat. 


Májusi saláta



Hozzávalók: 

saláta, hónapos retek, sajt, paradicsom, főtt tojás, kapor, zöldhagyma.

öntet: 4 ek joghurt, 1 ek olívaolaj, 1 cikk zúzott fokhagyma, 1 kk mustár, só, bors, balzsamecet.

Elkészítés:

A salátához a hozzávalókat alaposan megtisztítjuk, felaprítjuk és összekeverjük. Az öntethez is összekavarjuk a hozzávalókat, ráöntjük a salátára és még frissen fogyasztjuk.


És egy kis jó zene, legalábbis nekem tetszik:


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...