2012. június 28., csütörtök

Őszibarackos palacsinta

Ismét egy palacsinta :) Tetszett ez a párosítás, ajánlom mindenkinek!



Őszibarackos palacsinta


Hozzávalók:

A palacsintához: 2 bögre liszt, 3 tojás, 3,5 dl ásványvíz, 2 dl tej, kevés olaj, 3 ek cukor, kevés zsír a serpenyő kikenéséhez.
A pudinghoz: 500 ml tej, 1 tasak kókusz ízű pudingpor, 3 ek cukor
Egyébb: őszibarack, mogyorókrém

Elkészítés:

A palacsintatésztát elkészítjük a hozzávalókból és kevés zsírral kikent palacsintasütőben egyenként kisütjük. A pudinghoz a tejet odatesszük főni, a tasak tartalmát egy bögrében elkeverjük az egész tejből kivett 4-5 ek tejjel és 3 ek cukorral, majd a tejet levesszük a tűzről és hozzáadjuk a pudingporos keveréket, majd tovább főzzük kis lángon, míg besűrüsödik. A barackokat megmossuk, kis kockákra vágjuk. 
Összeállítjuk a desszertet: a palacsintát megkenjük mogyorókrémmel, erre rákanalazunk 1-2 ek pudingot, majd rászórunk a barackból és feltűrjük.
     

2012. június 27., szerda

Chili con carne - leegyszerűsített változat

Elnézést kérek, keves olvasóimtól, pár napig nem jelentkeztem. Mikor megnéztem, a statisztikai adatokat, mégis minden nap százon felül volt. Meglepődtem, hogy így is akad aki felém néz, nagyon jó érzéssel töltött el:) Igyekszem gyakrabban jelentkezni új bejegyzésekkel, csak most kicsit passzív, "semmihez sincs kedvem" időszakom volt, nem a blog témájába illő dolgok miatt. Köszönöm, hogy új bejegyzések hiányában is látogattok!


 Tudom, nem ez az igazi chili con carne, de annak egy nagyon leegyszerűsített változata. Aki nem szereti a csípőst, az csípős paprika helyett tehet bele édes paprikát. 


Chili con carne - leegyszerűsített változat

Hozzávalók:

40 dkg darált sertéshús, 2-3 cikk fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma, 30 dkg vörösbab (konzerv), 25 dkg kukorica (konzerv), 2 paradicsom, 2 kk csípős paprika fűszer, 4-5 ek paradicsompaszta, só, bors, olaj.

Elkészítés:

A hagymát felaprítjuk és kevés olajon megdinszteljük. Megszórjuk a csipős paprika fűszerrel, hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomokat. Pár percig hagyjuk együtt pirulni. A darált sertéshúst összekeverjük a zúzott fokhagymával és a paradicsomos keverékhez adjuk, megpirítjuk benne a húst, ügyelve, hogy ne legyen csomós. Felöntjük kevés vízzel, puhár pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompasztát, annyit, hogy kb. olyan legyen, mint a bolognai szósz. Beletesszük a kukoricát és a vörösbabot, majd még pár percig együtt pároljuk. Valamiért úgy gondoltam, hogy talál rá egy kis reszelt sajt, de nem kötelező. :) 

2012. június 15., péntek

Szegfűgombás sertéspörkölt

Igen, megint szegfűgomba :) De rég nem ettem és most mindenfélébe kipróbálom. Ez egy egyszerű étel, kicsit megbolondítva (nem bolond) gombával :)



Szegfűgombás sertéspörkölt

Hozzávalók:

20 dkg sertéshús, 20 dkg szegfűgomba, olaj, 1 hagyma, só, bors, 1 paradicsom, 2 kk fűszerpaprika, 1-2 ek liszt, 1 ek paradicsompaszta.

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és beletesszük a kockákra vágott paradicsomot, pár percig hagyjuk együtt párolódni. A húst felkockázzuk, majd azt is beletesszük a fazékba, kicsit pirítjuk, majd felöntjük vízzel. Addig főzzük, míg megpuhul a hús, ha szükséges pótoljuk a vizet. Hozzáadjuk a megtisztított szegfűgombát, még pároljuk együtt, míg a gomba is elkészül, majd sűrítjük a liszttel és a paradicsompasztával.

2012. június 14., csütörtök

Paradicsomos sült krumpli

Azt hiszem ezzel ez lett a kedvenc krumplis köretem. Mikor megláttam Petra receptjét tudtam, hogy szeretni fogom, de ennyire... :) Nem módosítottam sem az adagokon sem az elkészítésén. Ez így volt jó.



Paradicsomos sült krumpli

Hozzávalók:

80 dkg krumpli, 2 ek olaj, 3 ek paradicsompaszta, 1 kk fűszerpaprika, 4-5 cikk fokhagyma, 1/2 citrom leve, petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítés:

A krumplit megtisztítjuk és vastagabb hasábokra vágjuk. Összekeverjük az olajat, paradicsompasztát, fűszerpaprikát, só, borst és ráöntjük a krumplira, összekeverjük. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és közéje teszünk héjukban hagyott fokhagymacikkeket. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük, közben megforgathatjuk, hogy egyenletesen süljön. Sütés vége előtt pár perccel meglocsoljuk citromlével és megszórjuk petrezselyemzölddel

2012. június 13., szerda

Aszalt paradicsomos szűzérmetekercsek

Kaptam ajándékba aszalt paradicsomot, amit az az igazság, hogy még sosem kóstoltam, de most még kóstolás előtt készítettem belőle valamit. Valami fincsit. És elmondhatom, hogy szeretem az aszalt paradicsomos ételeket :)




Aszalt paradicsomos szűzérmetekercsek

Hozzávalók:

40 dkg sertésszűz, 8-10 karika aszalt paradicsom, 3 szelet sonka, 75 dkg krumpli, 3 dl tejföl, 1 tojás, 7 dkg reszelt sajt, ételízesítő, só, bors, olaj.

Elkészítés:

A krumpli meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk és egy tűzálló tál aljába rakjuk. Megszórjuk ételízesítővel, meglocsoljuk kevés olajjal és vizet öntünk alá. A szűzérmeszeleteket sózzuk, borsozzuk, mindegyik szeletre sonkakockákat és a szeletek nagyságától függően 1-2 aszalt paradicsomot teszünk. Felgöngyöljük a húsokat és a krumpliágyra tesszük. A tejfölt összekavarjuk a felvert tojással és a reszelt sajttal és ráöntjük a húsokra. Lefödjük fóliával és addig pároljuk míg a hús és a krumpli is elkészül. Ha szükséges még öntünk alá vizet. Mikor elkészült, levesszük róla a fóliát és hagyjuk, hogy a sajt kicsit rápiruljon. 

2012. június 12., kedd

Szegfűgombás tojásrántotta

Ha jól emlékszem ilyent készített nagymamám régebb. Ha van szegfűgombátok próbáljátok ki!





Szegfűgombás tojásrántotta

Hozzávalók:

2 személyre: 4 tojás, 1 fej hagyma, kevés olaj, petrezselyemzöld, 2 marék szegfűgomba, só, bors, édes paprika.

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, paprikával ízesítjük. Rádobjuk a gombákat és azokat is lepirítjuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. A tojásokat egy külön tálba felverjük, majd azt is hozzáadjuk és addig kavargatjuk, míg elkészül a tojás is. 

2012. június 11., hétfő

Csokoládés-aszalt gyümölcsös falatok

Ezt a receptet is régóta kinéztem, de valahogy csak most készült el. De milyen jó, hogy elkészült. A változás csak annyi volt, hogy én nem mandulával szórtam meg, mert nem volt itthon és a legközelebbi üzletben nem volt, tovább menni pedig nem volt kedvem. De így is nagyon jó lett! Köszönet a receptért :)





Csokoládés-aszalt gyümölcsös falatok

Hozzávalók:

8 dkg vaj, 4 dkg porckor, 1 tasak vaníliás porcukor, 12 dkg liszt, csipet só, kb 15 aszalt gyümölcs (nálam ez most barack és szilva volt), 15 dkg csokoládé, tetejére színes cukorka.

Elkészítés:

A vajat összedolgozzuk a kétféle cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a lisztet is és jól összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 15 perce a hűtőbe hagyjuk. Ezalatt az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk. Kivesszük a tésztát a hűtőből és lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk nagyon óvatosan, mivel a tészta elég omlós, poronyó. Egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (ennek hiányában pálinkáspohár:) ) kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kb 8 perc alatt 200 fokon megsütjük, ne legyen túl száraz. Amíg picit hűl gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét. A kekszszeletekre halmozzuk az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és rákanalazzuk az olvasztott csokoládét. Tetszés szerint megszórhatjuk színes cukorkával, kókuszreszelékkel, mandulával


2012. június 10., vasárnap

Szegfűgombás pizza

Szegfűgomba szezon van és én már nagyon régen nem ettem. Mikor Hatolykán, nagyszüleimnél töltöttem a nyarakat, akkor együtt mentünk ki a rétre és szedtünk szegfűgombát, amit mama nagyon finoman el is készített. Laci ötlete volt, hogy miért nem próbálom ki pizzán is. Kipróbáltuk. Nem bántuk meg:)






Szegfűgombás pizza

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg liszt, 25 gr élesztő, 2 dl langyos víz, 3 ek olaj, kevés só.

A feltéthez:  paradicsomszósz, pizzafűszer, szegfűgomba, sonka, Brie sajt, reszelt trappista sajt.


Elkészítés:

A tésztához az élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk és a sós liszthez adjuk az olajjal együtt, összegyúrjuk és hagyjuk legalább 1 órát kelni. Ha megkelt kinyújtjuk, ha túl nagy adagnak találjuk (én csak felét használtam el pitesütő tál méretű pizzához), a maradékot lefagyasztjuk és később felhasználjuk. Megkenjük paradicsomszósszal, megszórjuk pizzafűszerrel. Rárakjuk a sonkaszeleteket, a szegfűgomba kalapokat, a Brie sajt szeleteket, valamint megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben készre sütjük.

2012. június 9., szombat

Petre Roman szelet

Ismét mama konyhájából egy nagyon finom sütemény.





Petre Roman szelet

Hozzávalók:

A piskótalapokhoz: 6 tojás, 6 ek víz, 12 ek cukor, 12 ek liszt, 6 ek olaj.

A piskóta kenéséhez: 15 dkg cukor, szódabikarbóna

A töltelékhez: 4 tojássárgája, 20 dkg cukor, 20 dkg vaj vagy margarin.

Tetejére: csokoládéglazúr


Elkészítés:

A piskótákhoz a 6 tojást szétválasztjuk. A tojásfehérjékből és a vízből kemény habot verünk, hozzáadjuk a cukrot, tovább verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd végül óvatosan hozzáforgatjuk a lisztet és az olajat. Ebből a masszából 3 külön piskótalapot sütünk. 

15 dkg cukrot megpergelünk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, ami elkezd habozni. Melegen rákenjük 2 piskótalapra.

4 tojássárgáját 20 dkg cukorral gőz fölött addig kavarjuk míg besűrűsödik. Levesszük a tűzről és lehűtjük. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a vajat vagy margarint, amivel habosra kavarjuk. Ízesíthetjük rummal, vaníliával vagy citrommal.

Összeállítjuk a süteményt: az egyik pergelt cukros lapra rákenjük a krém felét. Erre ráhelyezzük a másik cukros lapot, amire rákenjük a maradék krémet. Végül rátesszük az utolsó lapot, amire csokoládéglazúrt kenünk vagy olvasztott csokoládét.

2012. június 8., péntek

Amerikai palacsinta

Legelőször öcsém készített ilyent, de akkor valamiért elmaradt a fotózás. Most én is elkészítettem. Recept innen. Az íze nagyon jó volt, csak szerettem volna, ha kicsit magasabbak lesznek, de majd legközelebb :)









Amerikai palacsinta

Hozzávalók:

2 tojás, 6 dl tej, 40 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 1 ek cukor, 10 dkg olvasztott vaj, só.

Elkészítés:

A tejet a tojássokkal habosra keverjük. A lisztet, sütőport, sót, cukrot összekeverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd a tojásos tejjel simára kavarjuk. Egy előmelegített palacsintasütőben egyenként megsütjük a palacsintákat, mikor az egyik oldal kész, megfordítjuk és a másikat csak pár másodpercet hagyjuk. 


Tetszés szerint tálalhatunk hozzá csokoládékrémet, lekvárt, puding, amit épp kívánunk.





2012. június 7., csütörtök

Gyümölcskoktél 2

Ismét öcsém érdeme és ismét nagyon finom volt, mostanában jutott eszébe koktélokat készíteni és milyen jól teszi :D





Gyümölcskoktél 2

Hozzávalók:

5 narancs, 2 grapefruit, kevés szilvakompót leve, szederkompót leve, fekete ribizli szörp, 2-3 ek cukor, 2,5 dl ásványvíz- 

Elkészítés:

A narancs és a grapefruit levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót ízlés szerint, jól összekavarjuk. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.  

2012. június 6., szerda

Sült rizsgolyók

Az alapötletet Gabojsza receptje adta, amit már egy ideje kinéztem magamnak, aztán természetesen ezen is módosítottam egy keveset: a sonkát nem beletettem, hanem bevontam vele... Maradék rizs felhasználására nagyon jó recept. Mennyiségeket nem írok, mert az a maradék rizstől függ... Szerintem megfelel köretnek is, de önmagában is nagyon finom.



Sült rizsgolyók

Hozzávalók:

Főtt rizs, reszelt sajt, tojás, finomra aprított petrezselyemzöld, paradicsompaszta, füstölt sonka, liszt, zsemlemorzsa, olaj.

Elkészítés:

A főtt rizst összekeverjük a reszelt sajttal, 1 felvert tojással, petrezselyemzölddel és paradicsompasztával. Miután jól összedolgoztuk, golyókat formálunk  belőlük, bevonjuk vékonyra szeletelt füstölt sonkával. Panírozzuk lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába. Bő olajban kisütjük. 



2012. június 5., kedd

Ordás muffin

Egy nagyon régen történt kis incidens miatt (az én hibám volt :) ) nem vagyunk jóba az ordával, de mostanában barátkozunk. Rájöttem, hogy kakaós desszertekben, mint a Boci szelet vagy ez a muffin egész jól megvagyunk...





Ordás muffin

Hozzávalók:

A tésztához: 35 dkg liszt, 2 ek kakaó, 1 kk szódabikarbóna, 1 kk sütőpor, 1 tojás, 20 dkg cukor, 1,5 dl olaj, 5 dl joghurt.

Az töltelékhez: 25 dkg orda, 1 tojás, 2 ek cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, 6 dkg vaj vagy margarin.

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, kakaót, szódabikarbónát, sütőport összekeverjük. A tojást a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az olajat, a joghurtot, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztes keveréket is. A töltelékhez minden hozzávalót alaposan összedolgozunk. A muffin formákat 2/3-ig töltjük a kakaós masszával, majd középre kanalazunk az ordás töltelékből. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. 


2012. június 4., hétfő

Sonkás-sajtos húspogácsa

Nagyon finom, tzatziki szósszal és friss zöldségsalátával nagyon talál!





Sonkás-sajtos húspogácsa

Hozzávalók:

10 dkg füstölt sonka, 10 dkg juhsajt, 70 dkg darált sertéshús, 2 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, 1 kk bors, só, 1 kk majoránna, 

Elkészítés:

A sonkát, sajtot felkockázzuk. A petrezselymet finomra aprítjuk. A hozzávalókat összekeverjük és grillsütőben megsütjük.

2012. június 3., vasárnap

Tzaziki szósz

Eddig csak gyorsételekkel ettem tzatziki szószt, de nagyon örültem mikor anya elkészítette. Jobb volt, mint a gyorséttermi :)





Tzaziki szósz

Hozzávalók:

5 dl natúr joghurt, 2 közepes uborka, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek friss kapor, 1 ek olívaolaj, 1/2 kk citromlé, bors, só.

Elkészítés:

Az uborkát meghámozzuk, lereszeljük, megsózzuk és egy pár órát állni hagyjuk, majd kicsavarjuk a levétől. Hozzáadjuk a joghurthoz, belezúzzuk a fokhagymákat, hozzáadjuk a finomra aprított friss kaprot, olívaolajat, citromlevet, sózzuk, borsozzuk és pár órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek érjenek össze.


2012. június 2., szombat

Kókuszos bonbon

Mikor elkészítettem a kókuszdió süteményt, annyira ízlett a fehér tölteléke, hogy elhatároztam ezt bonbonban is ki fogom próbálni. Ezúttal egy nagyon kedves lánynak, Katának készítettem, aki sokat segített nekem :) Remélem ízlett neki...




Kókuszos bonbon

Hozzávalók:

15 darabhoz: 15 dkg étcsokoládé, 2,5 dkg kókuszreszelék, 5 dkg fehér csokoládé, 1,5 dkg vaj.

Elkészítés:

Először a tölteléket készítettem el: a fehér csokoládét a vajjal gőz fölött megolvasztottam, hozzákevertem a kókuszreszeléket. Betettem hűtőbe. Az étcsokoládét is megolvasztottam gőz felett, amivel jó vastagon kikentem a szilikon bonbon formát. Betettem a hűtőbe kb. 10-15 percre dermedni. Miután megdermedt, mindegyik burkot megtöltöttem a kókuszos töltelékkel, de nem teljesen tele, helyet hagyva a befedésnek. Visszatettem pár percre a hűtőbe, amíg újramelegítettem az étcsokoládét. Befedtem a kókuszos töltelékeket a maradék olvasztott étcsokoládéval és most már 25-30 percet hagytam a hűtőbe. Kinyomogattam a bonbon formából.



Útra készen:

2012. június 1., péntek

Stroganoff bélszín - vagy hasonló

Több változata is kering a neten a Stroganoff bélszínnek, szerettem volna elkészíteni az igazit, az eredetit, de nem tudtam eldönteni, hogy melyik az, mivel ahány receptet megnyitottam, annyi féle volt. Így elkészítettem egyet magamtól, egy nagyon egyszerűt. Ha valaki tudja az eredetit, megköszönném, ha megírná.



 Stroganoff bélszín - vagy hasonló

Hozzávalók:

20 dkg bélszín, 5 közepes fej csiperke gomba, 2 savanyú uborka, kevés liszt, olaj, só, bors, pirospaprika, 5 ek tejföl, 1 ek liszt, 2 kk mustár, ételízesítő.

Elkészítés:

A bélszínt kisujjnyi nagyságú csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk lisztbe. Egy serpenyőbe kevés olajat hevítünk és beledobjuk a lisztes bélszíncsíkokat, csak addig pirítjuk, hogy épp kapjanak kérget. Felöntjük vízzel és addig pároljuk míg megpuhul. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. A gombát megtisztítjuk és vékony csíkokra vágjuk. A savanyú uborkát apró kockákra vágjuk. A tejfölet elkeverjük ételízesítővel, a mustárral és 1 ek liszttel. Amikor a hús majdnem megpuhult hozzáadjuk a gombát, pár percig együtt pároljuk. Aztán hozzáadjuk az uborkát is. Felöntjük a tejföles keverékkel, összeforraljuk és kb. 1 kk pirospaprikával megszórjuk, összekavarjuk.   

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...