2012. november 30., péntek

Eszterházy-rostélyos

Aki szereti a szószos, mártásos ételeket, biztos kedvelni fogja ezt a finomságot is.





Eszterházy-rostélyos

Hozzávalók:

30 dkg borjúhús, só, bors, 1-2 fej hagyma, olaj, pirospaprika, 2 dl tejszín, 1 ek liszt.

Elkészítés:

A húst szeletekre vágjuk, vékonyra kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben felforrósítunk olajat, beletesszük az apróra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával és beletesszük a hússzeleteket. Mindkét oldalát megpirítjuk. Megszórjuk a liszttel és ráöntjük a tejszínt. Összeforraljuk együtt, amíg jól megpuhul a hús.

2012. november 29., csütörtök

Kisütött burgonya

Tudtak valamit ezek a régiek... Egy kolléganőmtől kapott 1941-es kiadású recepteskönyvben találtam ezt a köretet. Pedig azt hittem nem lehet semmi újat készíteni krumpliból. De lehet! És még milyen finomat és mutatós is. Köszönet kedves barátnőmnek a segítségért! :)



Kisütött burgonya

Hozzávalók:

8 közepes szem krumpli, 2 ek liszt, 2 ek tejföl, só, panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, sütéshez olaj.

Elkészítés:

A krumplit megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük. Miután kihűt hozzákeverjük a lisztet, a tejfölt és sózzuk. Összegyúrjuk, kis sárgarépa alakokat formázunk belőle és panírozzuk óvatosan lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába, majd bő olajba kisütjük. Tálaláskor friss petrezselyemzöldből kis csokrokat szúrúnk bele.


2012. november 22., csütörtök

Kókuszos banángolyó

IzaBellánál találtam ezt a receptet, egyből megtetszett az egyszerűsége miatt és amiatt, hogy banános. Egyből dupla adagot is készítettem, de nem bántam meg, nagyon finom lett. Köszönet a receptért! :)



Kókuszos banángolyó

Hozzávalók (kb. 85 darabhoz):

  • 4 db banán
  • 28 dkg porcukor
  • 28 dkg kókuszreszelék + kb. 4 dkg a hempergetéshez
  • 40 dkg darált keksz

Elkészítés:

A banánokat meghámozzuk egy mélyebb tálba rakjuk és villával jó alaposan összetörjük, pépesítjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összegyúrjuk. Kisebb golyókat formázunk belőlük és kókuszreszelékbe hempergetjük. 

2012. november 17., szombat

Füstölt lazacos szendvicskrém

Már rég kinéztem ezt a receptet, mert nagyon szeretem a füstölt lazacot. Ebből az adagból a képen látható mennyiség lesz, kb. 4 személyes adag. Köszönet a receptért, nagyon ízlett! :)



Füstölt lazacos szendvicskrém

Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt lazac
  • 12,5 dkg sajtkrém
  • 2 ek tejföl
  • 7 friss bazsalikomlevél
  • 1 ek zöldhagymaszár
  • só, bors
  • 1 ek citromlé


Elkészítés:

A lazacot egész apróra aprítjuk, legjobb késes aprítóba. A bazsalikomleveleket és a zöldhagymaszárat megmossuk és apróra illetve karikákra vágjuk. Minden hozzávalót összekeverünk, jó alaposan. Pirítós mellé tálaljuk.

2012. november 15., csütörtök

Wellington bélszín Gordon Ramsey módra

Ez a finomság is Beánál készült. Már nagyon rég készülök elkészíteni, csak mindig túl macerásnak gondoltam az elkészítését és a húsokat csak jól átsülve szeretem. Azt hittem, hogy ezt nem lehet jól átsülve készíteni, féltem, hogy nyers marad a közepe. Nem maradt! Ha így készítitek, biztos, hogy nem fog nyers maradni. Laktatós finomság, vendégvárni tökéletesen megfelel! Még biztos, hogy fogom készíteni, mert nem is annyira macerás, mint képzeltem :) Recept innen



Wellington bélszín 
Gordon Ramsey módra

Hozzávalók:

35 dkg bélszín, 20 dkg csiperkegomba, 4 szelet füstölt sonka (kb 16 dkg), 1 csomag leveles tészta, só, bors, olaj, 1 tojás.

Elkészítés:

Mivel nem szeretem a húst, ha egy kicsit is nyers, így az egészet azzal kezdtem, hogy a bélszínt egy fóliával letakart tepsibe, kevés olajjal és kevés vízzel pároltam 180 fokon egy órán keresztül. Az utolsó 10 percben a fóliát levehetjük. Aki szereti kicsit nyersen a húst, ezt a lépést kihagyhatja és csak kérget süt rá egy serpenyőben, kevés olajon. A gombát, sóval, borssal összeturmixoljuk és egy serpenyőbe kevés olajon addig pirítjuk, míg száradni kezd, kenhető állaga lesz. Folpackra helyezzük a sonkaszeleteket, egymás mellé szorosan, rákenjük egyenletesen a gombás masszát és rátesszük a húst. A fólia segítségével beborítjuk a gombás sonkával a bélszínt. A leveles tésztát kinyújtjuk, rátesszük a becsomagolt húst. A tészta széleit megkenjük felvert tojással. A hús két oldalán, rá merőlegesen ujjnyi csíkokat vágunk a leveles tésztán, amiket egyenként ráhajtunk a húsra, majd az üresen maradt részeket is befedjük. Tetejét megsózzuk és megkenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben 200 fokon 40 percig sütjük. Szeletelés előtt 5-10 percet pihentetjük. 

Pudingos kifli

Bea barátnőmnél jártam és ott készítettük ezt a finomságot. Recept innen. 



 Pudingos kifli

Hozzávalók:

4,5 dl tej, 40 gr élesztő, 70 dkg liszt, 5 ek cukor, 1 kk só, 1,5 dl olaj, 3 ek kakaó.

A töltelékhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 7 ek cukor.

Kenegetni: 1 tojás.  

Elkészítés:

A töltelékhez a pudingport kevés tejjel és a cukorral simára kavarjuk, közben főni tesszük a tejet, majd mikor már csomómentes lett a pudingporos tej, hozzáadjuk a forró tejhez és lassú tűzön, folyamatos kavargatás mellett sűrűsödésig főzzük. Félretesszük hűlni. Az élesztőt a tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval együtt, a kakaó kivételével, puha tésztá gyúrjuk. Két részre osztjuk, az egyikbe beledolgozzuk a kakaót. A sima és a kakaós adagot is 3-3 egyenlő részre osztjuk és sorba, először egy simából, majd egy kakaósból nagyobb tányérnyi kerek lapot nyújtunk. Egy simára ráteszünk egy kakaós lapot és így együtt nyújtjuk, kb. kétszer akkorára. 16 háromszöget vágunk belőle, mintha pizzát szeletelnénk. Mindegyik háromszög szélesebb végére egy-egy kiskanál kihűlt pudingot teszünk és a szélesebb felétől a keskenyebb felé felcsavarjuk, kifli alakúvá formáljuk. Ezt megismételjük a másik két adaggal is. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és fél órát pihenni hagyjuk. Sütés előtt tetejüket megkenjük felvert tojással és előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük, míg szép aranybarna lesz a teteje.  

2012. november 8., csütörtök

Ananászos-paradicsomos sertéshús

Mikor megláttam ezt a receptet, rögtön tudtam, hogy szeretni fogom. Csupa-csupa olyan hozzávalóból készült, amit nagyon szeretek, így bátran fogtam neki. Elmondhatom, hogy nagyon ízlett és ajánlom mindenkinek, aki szereti a hasonló fogásokat! A mennyiségen kicsit változtattam, mert én kisebb adagba készítettem, viszont paradicsomosabbra sikeredett. Fogadjátok szeretettel legújabb kedvencem, amit mazsolás rizzsel tálaltam, a recept megálmodója tanácsára. A mazsolás rizs is bejött, pedig sem a mazsoláért, sem a rizsért nem vagyok oda, de így egybe mégis jó volt.



Ananászos-paradicsomos sertéshús

Hozzávalók:

25 dkg sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 8 dkg ananász, 2 ek ananászlé, 10 dkg kukorica, 1 ek szójaszósz, 2 dl paradicsomlé, só, bors, olaj.

Elkészítés:

A hagymát vékony csíkokra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, sózzuk, majd rádobjuk az ujjnyi csíkokra vágott sertéshúst, borsozzuk. A hús fehéredéséig sütjük, közben megkavargatva. Hozzáadjuk a felkockázott ananászt, a levét és a kukoricát, felöntjük paradicsomlével és a szójaszósszal ízesítjük. Fedő alatt pároljuk 10 percet, majd a fedőt levéve is pirítjuk. Mazsolás rizzsel tálaljuk.

2012. november 6., kedd

Aszalt szilvás, zsályás csirkemell

Ebből az adagból 12 db tekercs lesz, amit hárman nagyon hamar eltüntettünk.



Aszalt szilvás, zsályás csirkemell

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell, só, bors, olaj, 1/2 dl vörösbor, 12 db aszalt szilva, zsálya.

Elkészítés:

A csirkemellet kissebb darabokra vágjuk, akkorára, hogy egy-egy aszalt szilva elférjen bennük. Kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és belebugyolálunk egy-egy aszalt szilvát. Tűzálló tálba rakjuk őket, megszórjuk finomra vágott friss zsályalevéllel, meglocsoljuk kevés olajjal, vörösbort öntünk alá és 200 fokon addig sütjük, míg épp pirulni kezdenek, hogy ne szárítsuk őket ki. 


2012. november 5., hétfő

Sütés nélküli almatorta

Igen ismét egy torta és ismét nem én készítettem, de megsúgom, hogy még lesz egy, remélem nem unjátok, mert én nem untam :) Kedves barátaim szerveztek nekem egy szülinapi összeröffenést, ahol volt meglepetésbe részem bőven: két torta, még egy desszert, amivel később jövök, vacsora, ajándékok és nem utolsó sorban jó társaság! Köszönök szépen mindent nektek! Az egyik tortát egyik kedves ismerősöm készítette. Nagyon finom volt, mindenkinek nagyon ízlett és többet is jelezték, hogy kérik a receptjét. Nagyon szépen köszönöm Kati, hogy elkészítetted! :D





Sütés nélküli almatorta

Hozzávalók:

1 kg alma, 1 csomag babapiskóta, 2 csomag vanília ízű pudingpor, 4,5 dl víz, cukor, fahéj, citromlé, 2-3 dl tejszín, csokoládé.

Elkészítés:

Egy kapcsos tortaformát kibélelünk fóliával. Jó szorosan kirakjuk az alját egy réteg babapiskótával. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük és 2 dl vízben puhára pároljuk. A pudingporokat elkeverjük 2,5 dl vízben és a dinsztelt almára öntjük, összekavarjuk és sűrűsödésig főzzük. Édesítjük ízlés szerint cukorral, adunk hozzá fahéjjat és kevés citromlevet. Jól elkeverjük és még melegen a babapiskótás rétegre öntjük felét. Újabb babapiskóta réteget rakunk ki, amit picit bele is nyomkodhatunk az almába. Erre rásimítjuk az alma másik felét. Betesszük pár órára a hűtőbe szilárdulni. Felverjük a tejszínt és vastagon az almás rétegre kenjük. Tetejére csokoládét reszelünk. Pár órát pihentetjük, majd kivesszük a tortaformából. 

És hogy legyen egy kép rólam is, ahogy nekiálltam:)



2012. november 2., péntek

Nutellás torta és még egy ráadás

A héten volt a születésnapom, ezúton is köszönöm szépen mindenkinek, aki felköszöntött! :) Sok kellemes meglepetésben volt részem: mikor hazaértem, épp hogy leszálltam a buszról, ilyen szép és nagyon finom tortával vártak:



Sajnos pontos receptet nem kaptam, de annyit elárult István (én is téged:P :)) ), hogy piskótalapokból készült, csokis piskótamasszát csepegtetve bele. A lapok között málnalekvár, szederlekvár és mogyorókrém van, kívül pedig olvasztott csokoládéval bevonva. Nagyon finom volt, a lekvárok pont megfelelően kompenzálták a csoki édes ízét. Köszönöm!:)

És mikor beértem a lakásba egy újabb meglepetés várt: öcsém is tortával köszöntött. Megsütötte nekem élete első tortáját és elejétől végig mindent ő csinált! Neki is nagyon szépen köszönöm, nagyon jól esett, nagyon örültem és nagyon finom is volt! Csajok, akit érdekel az öcsém, nálam kell jelentkezni ;)

Nutellás torta



Hozzávalók:

A piskótához: 6 tojás, 6 ek víz, 12 ek cukor, 12 ek liszt, 1 kk sütőpor.

A krémhez: 4 ek mogyorókrém, 2 dl tejszín, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 2 ek cukor, 1 csomag vaníliás cukor.

Díszítéshez: tejszínhab, ostyarudak. 

Elkészítés:

Elkészítjük a piskótát: a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékhez hozzáadjuk a 6 ek vizet és kemény habot verünk belőle, hozzá adjuk a  cukrot is, azzal is elkavarjuk, majd egyenként a tojássárgájákkal. Végül óvatosan beleforgatjuk a sütőport és a lisztet is. Kikent formába öntjük a piskótamasszát és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Miután kihűlt három lapra vágjuk. A tejből, a cukorból, a vaníliás cukorból és a pudingporból pudingot főzünk. Hagyjuk hűlni. A tejszínt felverjük, ehhez hozzákeverjük a kihűlt pudingot és a mogyorókrémet. A tortát megtöltjük a krémmel, majd bevonjuk a tejszínhabbal és ostyarudakkal, illetve a maradék krémmel tetszés szerint díszítjük. 




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...