2013. március 29., péntek

Kekszszalámi

Egy közismert desszesrtet hoztam mára, amit az öcsém készített el édesanya receptje alapján. Nagyon bevált ez a recept, szeretettel ajánlom nektek is:)


Kekszszalámi

Hozzávalók:
  • 35 dkg cukor
  • 6,5 dl víz
  • 50 dkg keksz
  • 2 ek kakaó
  • 15 dkg margarin

Elkészítés:

A vízben a cukrot addig főzzük, míg elolvad, majd beletesszük a margarint is, azt is elolvasztjuk benne. Legutoljára a kakót adjuk hozzá. Összefőzzük. A kekszet durvára törjük és jól összedolgozzuk a kakaós keverékkel. Fóliába csomagoljuk, hosszúkás alakba, a két végén megkötözzük és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap szeletelve, a fóliát "lehámozva" tálaljuk.

2013. március 27., szerda

Illatos, fűszeres báránycomb

Ismét egy húsvéti recept, de máskor is bátran lehet készíteni. Eltér a hagyományos töltött báránytól, nekünk nagyon ízlett. Sajnos a fotóval nem vagyok megelégedve, de az étel annyira finom volt, hogy mindenképp megszerettem volna osztani a receptjét.



Illatos, fűszeres báránycomb

Hozzávalók:
  • 1,5 kg báránycomb
  • 3 ek mustár
  • 2 ek olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek petrezselyemzöld
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kk zsálya
  • 1 kk rozmaring
  • 1 kk kakukkfű
  • 4 ek zsemlemorzsa
  • 4 szál újhagyma
Elkészítés:

Az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát a reszelt citromhéjjal, zöldfűszerekkel, zsemlemorzsával, mustárral valamint az olajjal összekeverjük. A húst sózzuk, borsozzuk és bekenjük a mártással és legalább egy órára a hűtőbe rakjuk. Ha köretet is szeretnénk egyben sütni, akkor egy római tál aljába krumplit hámozunk, cikkekre vágunk. Beletesszük a fűszeres báránycombot, rátesszük az újhagymákat és 180-200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.

Sütés előtt:


2013. március 26., kedd

Húsvéti receptajánló



Húsvéti receptajánló


Hamarosan itt van Húsvét. El sem hiszem... Főképp, hogy ha kinézek az ablakon azt látom, hogy nagy pelyhekben havazik, ahogy azt Karácsonykor, Szilveszterkor illik. Ha most december lenne, biztos nagyon örülnék neki, de így... Na mindegy, attól lesz Húsvét és lesznek ünnepi fogások is. A tavalyi menüsorból szeretnék egy válogatást kínálni nektek, hátha sikerül ihletet meríteni :) Az ételek nevére kattintva elérhetitek a recepteket is.

Reggelire a következő két fogást ajánlanám (valahogy a tojást, sonkát képzelem főszereplőnek itt)




és






Ebédhez kacsahúsleves... igazi ünnepi fogásnak számít!


Aztán a kihagyhatatlan töltött bárány, ahogy nagymamám készíti.




Aki nem tervezi bárányt készíteni annak itt a töltött dagadó.






Desszertnek pedig Csoda diós sütemény



vagy egy nagyon finom "kuglófkalács", szintén nagymamám receptje alapján.



Hamarosan jövök egy illatos, fűszeres bárány recepttel, aminek a fotójával nem vagyok kibékülve, de nagyon finom, ezért megosztom veletek a héten.

2013. március 24., vasárnap

Lekváros batyuk

Biztos már sokan készítettetek hasonlót, de én még nem :) Maradék lekvárok felhasználására nagyon jó dolog, tudjátok arra, amikor csak 1-2 ujjnyi van már az üvegben és azt mindenki kerülgeti :)




Lekváros batyuk

Hozzávalók:
  • levelestészta
  • liszt
  • 5 dkg darált dió
  • csokoládé
  • maradék lekvárok (nálam eper- és barack ízű)
  • porcukor

Elkészítés:

A levelestésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kb. 7x7 cm-es négyszögekre vágjuk. Mindegyik négyszögre szórunk egy evőkanálnyi darált diót, teszünk egy darabka csokoládét


 és egy-egy evőkanál lekvárt.



 A négy sarkát összefogjuk. Eredetileg úgy képzeltem, hogy így is maradnak. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket és kb. 220 fokos ütőben 15 perc alatt megsütjük.

2013. március 23., szombat

Krumpli zöldséges besamelmártással

Édesanyám ezzel a finomsággal várt a tegnap ebédre. Böjtös ételnek is megfelel, nagyon ízletes. Az Erdélyi Konyha márciusi számában találta a receptet Hegyi Zsuzsánna leírása alapján.



Krumpli zöldséges besamelmártással

Hozzávalók:
  • 5 nagy krumpli
  • 1 fej hagyma
  • 1/2 kaliforniai paprika
  • 10 dkg sajt
  • 30 dkg kukorica
  • 10 dkg sajtkrém
  • 3 dl zöldségleves (vagy víz és leveskocka keveréke)
  • 3 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 2 ek vaj
  • só, bors
  • őrölt szerecsendió
  • petrezselyemzöld
  • reszelt füstölt sajt

Elkészítés:

A krumplit megmossuk, megfőzzük héjában, meghámozzuk, felkockázzuk és félretesszük. Egy evőkanál vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, paprikát és megszórjuk a liszttel. Megpirítjuk. Ráöntjük a zöldséglevest és a tejet, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, hozzáadjuk a finomra reszelt sajtot és a sajtkrémet. Sűrűsödésig főzzük, folyamatos kavargatás mellett. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Egy hőálló tálat kikenünk a maradék vajjal, beletesszük a kockákra vágott krumplit, kukoricát, ráöntjük a mártást. Bőven megszórjuk reszelt füstölt sajttal és sütőben szép pirosra sütjük.

2013. március 20., szerda

Almarózsa


Amikor megláttam ezt a receptet, összecsordult a nyál a szájamban. „Ez csak jó lehet!” – gondoltam magamban, biztos, hogy elkészítem, nem volt kétség. Kapóra, jött, hogy Detti, a NassolóNaplopó gasztróblog szerzője, Robi mesterrel a Táblácska alapítójával, épp játékot hírdetett meg, blogjának 2 éves születésnapja alkalmából. Ez alkalomból írom ezt a bejegyzést, de ha nincs játék, akkor is biztos elkészítem ezt a finomságot. Detti blogjáról annyit, hogy nagyon szimpatikus, gazdag receptekben, ötletekben, képekben, érdemes rákattintani, biztos, hogy mindenki talál benne valami neki tetsző finomságot. Mindenféle témát megtaláltok nála:  recepteken kivül, személyes dolgokat is belefűz mondanivalójába, mint a család is. Na és a neve is tetszik: Nassoló Naplopó :), főképp, hogy én is szívesen nassolok, amikor csak tehetem :)
És akkor jöjjön is az almarózsa, ahogy én készítettem. Bizony be kell valljam, van benne kis hiba: mégpedig az, hogy csak féladagot készítettem. Így a mennyiségeket is az alapján írom le, így tisztességes, de legközelebb dupla adag lesz!


Ha tetszik a recept, a képek, kérlek segíts egy szavazatt az alábbi linken, a szavazás menüpont alatt az Almarózsa, Katalin Bardocz képre a szavazás gombra kattintva. Előre is köszönöm:



 Almarózsa
Hozzávalók:

  • ·         1 csomag levelestészta
  • ·         3 nagy alma
  • ·         5,5 ek cukor
  • ·         1 tk őrölt fahéj
  • ·         Kb. 1 liter víz
  • ·         2 ek citromlé



Meggondolatlanul zöld almákat vettem, így nem piros- , hanem sárga rózsák lettek, de nem baj, szeretem a sárga rózsát is. :)

Elkészítés:

Az almákat megmossuk, félbevágjuk és a magházukat karalábévájó vagy kiskanál segítségével eltávolítjuk. 




A liter vízbe beleszórunk 3 ek cukrot és belecsorgatunk 2 ek citromlevet  


itt a képen látszik, hogy kedvesem segített, ami külön öröm volt számomra, hogy nem egyedül kellett készítsem. Feltesszük a cukos, citromleves vizet forrni. Az almákat vékony szeletekre vágjuk 





és beletesszük a vízbe 1-2 percre.



Ezalatt lisztezett felületen kinyújtjuk a levelestésztát s kb. 2 ujjnyi csíkokra vágjuk. 



Kiszedjük az almaszeleteket a vízből papírtörlőre, hogy lecsöpöghessen. 



Összekeverjük a maradék cukrot a fahéjjal és megszórjuk vele a tésztszacsíkokat, jó bőven, kissé belenyomkodva a kezünkkel a tésztába a keveréket. 





Az almaszeleteket szorosan egymás mellé helyezve, rásorakoztatjuk a cukros-fahéjjas tésztacsíkokra. 







 Legyen a kép a „szakácsról” is „munka közben” címen :)


Most jön az a rész, amit én a legbonyolultabbnak képzeltem és amelyiktől a legjobban tartottam, hogy elszúrom. Mostmár nem is értem miért... Szorosan feltekerjük az almás csíkokat. 



A következő képen úgy látszik, mintha egy szívet formálnék a kezemmel a tészta feltekerése közben, nem volt szándékos, de biztos azért sikerült így, mert egy fontos hozzávaló is belekerült: a szeretet. :)



Belerakosgatjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, óvatosan, nehogy szétessenek a rózsák. 




Először úgy láttam, hogy fölösleges fogvájót használni, de bizony Dettinek igaza volt és erre én is rájöttem, mikor egy-egy rózsa kezdett „kinyílni”, így gondolatban bocsánatot kértem amiért nem hallgattam rá és megtűztem őket fogvájóval :)



220 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig kell sütni, úgy hogy egy egész tepsi vizet teszünk a legalsó rácsra.

Mikor készen van, megszórhatjuk porcukorral, fahéjjal, kakaóval, kinek mivel tetszik.

És ha már születésnap, dukál mellé gyertya is. :) A következő képekkel szeretnék boldog blogszületésnapot kívánni és egyben megragadni az alkalmat, hogy gratuláljak az eddigiekhez, valamint további sok sikert kívánni!



Ha tetszik a recept, a képek, kérlek segíts egy szavazatt az alábbi linken, a szavazás menüpont alatt az Almarózsa, Katalin Bardocz képre a szavazás gombra kattintva. Előre is köszönöm:



2013. március 10., vasárnap

Paradicsomos töltött cukkini

Barátnőmnél voltam és mind a ketten nagyon szeretünk sütni-főzni, ezért mindig igekszünk valami finomat, különlegeset készíteni. Ez volt a vacsora:





Paradicsomos töltött cukkini

Hozzávalók:

  • 3 db zsenge cukkini
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1,5 dl paradicsomlé
  • 3 tojás
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • só, bors
  • olaj
  • oregánó
  • 3 paradicsom
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg sajt
Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, sózzuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzá adjuk a darált húst, ismét sózzuk, borsozzuk és megpároljuk.  Hozzáadjuk a paradicsomlevet és együtt is főzzük őket pár percig, majd levesszük a tűzről. A tojásokat keményre főzzük és nagylyúkú reszelőn belerszeljük a darált húsos raguba. A cukkinikat meghámozzuk, kettévágjuk hosszant és karalábévájóval kivájjuk a belsejüket. Egy tűzálló tálba egymás mellé rakjuk a cukkinikat, mellé szórjuk a kivájt belsejüket, sózzuk. Megtöltjük a darált húsos töltelékkel és mindegyikre paradicsomkarikákat helyezünk, majd meglocsoljuk tejföllel. Kevés vizet öntünk alá és 200 fokon addig pároljuk, míg a cukkinik megpuhulnak. Rászórjuk a reszelt sajtot és épp addig tesszük vissza, amíg megolvad rajta a sajt. 



2013. március 8., péntek

Vörösboros-körtés szűzérmék

Nagyon szeretem a húsokat gyümölcsökkel társítani, lehet az aszalt, befőtt vagy akár friss gyümölcs. Jelen esetben egy barátnőmtől kapott körtebefőttet használtam fel. Először próbáltam ki körtét hússal és be kell valljam, nagyon ízlett. 

Vörösboros-körtés szűzérmék




Hozzávalók:
  • 50 dkg sertés bélszín
  • 15 dkg körte befőtt (csak a körte ennyi dkg, leve nélkül)
  • kevés olaj
  • só, bors
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 dl vörösbor
Elkészítés:

A bélszínt szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, egy tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk szójaszósszal. A körtecikkeket felkockázzuk és a hússzeleteken elosztjuk őket, kevés olajjal meglocsoljuk. Aláöntjük a bort és kevés vizet. Sütőben kb 35-40 percet sütjük, közben ellenőrizve, hogy ha elfőtt a leve, de még nincs kész, pótoljuk vízzel. Jó étvágyat hozzá!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...