2013. április 28., vasárnap

Sonkás palacsintatekercs

Egyik kedvenc reggelim :)



Sonkás palacsintatekercs

Hozzávalók:
  • 15 szelet sonka
  • krémsajt
  • 15 dkg füstölt sajt
  • salátalevél
A palacsintához:
  • 3,5 dl ásványvíz
  • 2,5 dl tej
  • 35 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 ek olaj
Elkészítés:

A palacsintához a hozzávalókat összekeverjük és 15 db palacsintát sütünk belőle. Mikor kihűlt, egyenként megkenjük krémsajttal, ráhelyezünk egy-egy sonkaszeletet, füstölt sajtot (szeletelve vagy reszelve) és egy-egy salátalevelet, amit megsózunk. Feltekerjük, szósszal, mártássa kínáljuk.

2013. április 22., hétfő

Aszalt gyümölcsös pezsgőtorta

Ez a torta öcsém meglepetés szülinapi bulijára készült, aminek receptjét, már rég kinéztem Aleda konyhájából. Sosem ünnepli meg a születésnapját barátokkal, osztálytársakkal, z idén pedig végez, így itt volt az ideje, hogy szervezzek egyet én neki. Meghívtam titokban azokat a barátait, akikről tudtam, hogy közelebb állnak hozzá, elküldtem őt vásárolni és mire visszajött, a jól ismert "Ez a nap más, mint a többi..." kezdetű dallal fogadtuk. Sikerült a meglepetés, jól érezte mindenki magát úgy láttam. 
A tortához esetleg annyit fűznék hozzá, hogy szerintem ez egy eléggé édes fajta, aki kevésbbé szereti az édeset, az az egyik habcsók lap helyett készíthet még egy piskótalapot és akár fele krémet. Ettől függetlenül volt, aki dupla adagot kért :)



Aszalt gyümölcsös pezsgőtorta

Hozzávalók:

a piskótához: 3 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt,1 ek olaj, 2 ek pezsgő, csipetnyi sütőpor
a habcsók lapokhoz: 6 tojásfehérje, 30 dkg cukor, 12 dkg vágott dió, 1 tk olaj
a krémhez: 6 tojássárgája, 12 dkg cukor, 2 dl pezsgő, 1 tasak vaníliás puding, 4 dl tej, 3 dl habtejszín, 10 g zselatin
az összeállításhoz: 30 dkg vegyes aszalt gyümölcs (barack, szilva, vörös áfonya, meggy), 3 dl pezsgő

Én az egészhez barack ízű pezsgőt használtam.

Elkészítés:

A krémet a legjobb, ha mér előző nap elkészítjük, így kellőképpen megdermed majd. Ehhez a tojássárgáját kikavarjuk a cukorral, vízgőz fölött sűrűsödésig főzzük, majd hűlni hagyjuk és belekeverünk 1 dl pezsgőt. A pudingport a szokásos módon (csak cukor nélkül), 4 dl tejjel megfőzzük. Hűlni hagyjuk. A zselatint felöntjük 1 dl pezsgővel, duzzadni hagyjuk, felmelegítjük, majd ezt is hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük. Mikor minden hozzávaló teljesen kihűlt, a zselatinos pezsgőt belekeverjük a tojássárgás krémbe, majd azt összeforgatjuk a pudinggal. Végül hozzákeverjük a felvert habot. Nem kell megijedni, ha kissé híg, tegyük be egy éjszakára a hűttőbe.

Az aszalt gyümölcsöket vágjuk apróra és öntsük le őket anny pezsgővel, amennyi ellepi, hagyjuk állni benne.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A piskótához az egész tojásokat alaposan összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, a pezsgőt, majd beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. 20 perc alatt egy zsírozott, lisztezett 26 cm-es tortaformában készre sütjük.

A habcsók lapokhoz a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk kanalanként a cukrot, majd a vágott diót. Ebből két 26 cm átmérőjű lapot sütünk, egy olajjal megkent sütőpapíron, 150 fokos sütőben, egy-egy óra alatt, úgy, hogy a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyjuk. 

Összeállítjuk a tortát:

Leszűrjük a pezsgőbe áztatott aszalt gyümölcsöket. A piskótára szórjuk azok felét. 



Megkenjük a krém felével. 



Rárakjuk óvatosan az egyik habcsók lapot, megkenjük a maradék krémmel, majd erre rászórjuk a maradék aszalt gyümölcsöt. 



Rátesszük a második habcsók lapot. 



Díszítéshez bevonhatjuk felvert tejszínhabbal, valamint olvasztott csokoládéból készített formákkal díszíthetjük.



Az ünnepelt tortavágás közben. :)






2013. április 11., csütörtök

Panírozott töltött gomba

Készítettem már panírozott gombát, készítettem már töltött gombát, de panírozott töltött gombát eddig még nem. Aztán egyik este a barátnőmnél ezt készítettük. Ő még készített máskor is, nekem ez volt az első, hogy találkoztam vele, de nagyon ízlett! Először féltem, hogy panírozáskor a töltelék kiesik belőle, de egyáltalán nem volt veszély. Bátran ajánlom mindenkinek!





Panírozott töltött gomba

Hozzávalók:
  • 10 db csiperke gomba
  • 15 dkg darált sertéshús
  • 2 tojás
  • 7-8 dkg sajt
  • só, bors
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • olaj
  • 1 szelet kenyér

Elkészítés:

A gombákat megtisztítjuk, eltávolítjuk a szárukat. A darált húst fűszerezzük, belekeverünk egy tojást, egy kis nedvesített szelet kenyeret. A gombakalapokat megtöltjük a darált húsos masszával és mindegyikbe egy-egy kocka sajtot rejtünk el.



 Panírozzuk lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába és bő olajban kisütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegtessük az olajat.

2013. április 10., szerda

Gyümölcsös pulykamáj

Mint már említettem többször is, szeretjük a gyümölcs-hús kombinációt és ez érvényes a máj-gyümölcsre is. Ezúttal aszalt szilvával és almával készült. Recept kisebb módosításokkal innen



Gyümölcsös pulykamáj

Hozzávalók:
  • 50 dkg pulykamáj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szárnyas zsír (nálunk kacsa)
  • 3 alma
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 10 szem aszalt szilva
  • só, bors
  • pirospaprika
  • majoranna
  • fahéj
  • chili
Elkészítés:

A májat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk. Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, az aszalt szilvákat harmadoljuk. A hagymát, fokhagymár finomra aprítjuk és zsíron megpirítjuk, majd hozzákeverjük a pirospaprikát. Beletesszük a májat, sózzuk (azt olvastam, hogy nem igaz, hogy megkeményedik a máj emiatt, jó volt), borsozzuk, majorannával fűszerezzük. Hagyjuk pirulni, közben megkevergetjük.  





Az almát a vajon megpároljuk, megszórjuk fahéjjal. 
Beletesszük az aszalt szilvát és együtt összerottyantjuk őket. 



Beleöntjük a tejfölet és megszórjuk chilivel. 



Végül a gyümölcsös keveréket beleöntjük a hagymás májba és még 4-5 percig együtt főzzük őket.


2013. április 3., szerda

Sütés nélküli sütemények ünnepi alkalomra

Természetesen nem csak ünnepi alkalomra készíthetőek ezek a sütik, csak a mennyiség miatt tekintem annak és persze változatos, négy féle íz, garantáltan megtalálja mindenki a neki tetszőt, már ha tud választani, mert nekem mindegyik nagyon ízlett! :) Tehát a hozzávalók a négy féléhez vannak összesen leírva. Köszönöm a süteményeket és a receptet a kedves páromnak! :) Lassan külön blogot indíthatok az ő receptjeivel :) Nem is rossz ötlet :D Úgyis kevés a férfi gasztróblogger...




Kell hozzá:


2 kg darált háztartási keksz
1,2 l tej
1dl fekete kávé
70 dkg porcukor
3 púpozott evőkanál kakaópor
25 dkg vaj
25 dkg kókuszreszelék
25 dkg darált mák
10 dkg mazsola
30 dkg csokis mogyorókrém (Finetti, Nutella)
1 citrom leve
1 csomag főzés nélküli vaníliapuding
2 kisebb érett banán
2 tábla tejcsokoládé

Elkészítés:


Kakaós alap: 

Egy fél adag darált kekszet keverjük össze a kakaóporral, 15 dkg porcukorral, a feketekávéval, 5-6 dl tejjel és apró darabokra vágott fél tábla csokoládéval. Az egészet jól gyúrjuk össze. Ha kell, adjunk hozzá még tejet, hogy könnyen formázható (nyújtható) legyen. Osszuk 3 egyforma részre.

Vaníliás alap:

A maradék fél adag kekszet keverjük össze 15 dkg porcukorral, 6-7 dl tejben jól elkevert vaníliapudinggal. Az egészet jól gyúrjuk össze. Ha kell, adjunk hozzá még tejet, hogy könnyen formázható (nyújtható) legyen. Osszuk 3 egyforma részre.

Kókuszos kekszlapok


A puha vajat keverjük össze 20 dkg porcukorral, fehéredésig, majd a kókuszreszelékkel dolgozzuk jól össze. 

Nyújtsunk el egy adag kakaós tésztát (kb 1/2 cm vastagságúra) téglalap alakúra sütőpapíron. A széleket vágjuk le, tegyük félre legyen szabályos téglalap.  Kenjük meg a cukros-kókuszos-vajas töltelék felével. Tegyünk rá egy kb. 1/2 cm vastragságúra kinyújtott vaníliás tésztát, majd kenjük rá a maradék kókuszos tölteléket. A tetejére tegyünk rá egy kakaós lapot, majd öntsük le a tetejét fél tábla olvasztott csokoládéval. Amíg meleg, szórjunk rá fél tábla nagyobb darabokra tördelt csokoládét.


Mákos tekercs avagy sütés nélküli mákos bejgli


A darált mákot keverjük össze a mazsolával és 15dkg porcukorral, citromlével, majd pici vízzel, hogy ne legyen száraz a töltelék. Nyújtsunk el egy adag vaníliástésztát (kb 1/2 cm vastagságúra) téglalap alakúra sütőpapíron. A széleket vágjuk le, tegyük félre, legyen szabályos téglalap. Kenjük rá a mákos-mazsolás tölteléket, majd tekerjük fel.

Tarka csokis tekercs


Nyújtsunk el egy adag kakaós és egy adag vaníliás tésztát (kb 1/2 cm vastagságúra), téglalap alakúra. A széleket vágjuk le, tegyük félre, legyen szabályos téglalap. Vágjuk fel 3-4 cm széles csíkokra, majd helyezzük egymás mellé egy vaníliás és egy kakaós csíkot, míg elfogynak. Kenjük meg 20 dkg csokis mogyorókrémmel, majd szórjunk rá egy fél tábla kisebb kockákra tördelt csokoládéval. Tekerjük fel.

Csokis banántekercs


Mikor kinyújtottam a lapokat, nem sikerült szép téglalap formára nyújtanom, a széleket le kellett vágjam. Az így kapott darabkákat összegyúrtam, és ebbõl lett a 4ik süti. Kinyújtuk a tésztát  (kb 1/2 cm vastagságúra) sütőpapíron. Megkenjük 10 dkg csokoládékrémmel, ráhelyezzük a 2 érett banánt, egészben, majd jó szorosan feltûrjük. Tetejét megszórjuk cukorral.

A sütiket tegyük hűtőbe legalább egy órára, de legjobb, ha egy éjszakára. Felszeletelve tálaljuk!



Kb. 4-5 ilyen tálcával lett, kókuszosből egy egész tepsivel.

2013. április 2., kedd

Tojáspörkölt nokedlivel

Ismét más tollával ékeskedem :) A kedves párom készítette ezt a fogást. A tojáspörkölt receptje Marka boszikonyhájából van. Fogadjátok szeretettel:


Tojáspörkölt nokedlivel

Hozzávalók a tojáspörkölthöz:
  • 10 tojás keményre főzve
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 ek hámozott, kockázott paradicsom
  • só, bors, őrölt fűszerkömény
  • 200 ml tejföl

Hozzávalók a nokedlihez:
  • 1 tojás
  • 20 dkg búzaliszt
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • kb. 1,5-2 dl tej
  • 1 tk só
  • 1 csomó friss petrezselyem
Elkészítés:

Tojáspörkölt:

A tojásokat megpucoljuk és összevágjuk kockára. Az apróra vágott hagymákat kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket. Ráöntjük az összevágott tojásokat és a tejfölet, sózzuk és alaposan összekavarjuk, majd pár percig összefőzzük, míg besűrüsödik. 

Nokedli:


A  tojásokat elkeverjük a sóval és a nagyon apróra vágott petrezselymmel. Hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát, és egy fakanál segítségével annyi tejjel, amennyit felvesz, gyors mozdulatokkal lágy tésztává keverjük. Vizet forralunk, megsózzuk, beleszaggatjuk a galuskát. Miután megfőtt leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük, majd kevergetve hagyjuk, hogy jól lecsepegjen.

2013. április 1., hétfő

Panírozott laskagomba

Egyre szívesebben választom ezt a fajta sütését a panírozott ételeknek: minimális olajjal, ropogósra kisütve. Sütőben, sütőpapíron. Nem csöpög az olajtól és finom, ropogós a bundája. Készítettem már bécsi szeletet is így, az is nagyon tetszett. Most a laskagomba volt soron. Majonézes-tejfölös-reszelt ecetes uborkás mártogatóval tálaltam.



Panírozott laskagomba

Hozzávalók:
  • 35 dkg laskagomba
  • 4 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • fehér bors
  • petrezselyemzöld
  • szárított majoránna
  • kevés olaj

Elkészítés:


A laskagombákat szétszedjük, alaposan megmossuk, majd papírtörlőre tesszük száradni. 


Előkészítjük külön tányérokba a lisztet, felvert tojásokat és a petrezselyemmel, majoránnával elkevert zsemlemorzsát. 


A gombákat sózzuk, borsozzuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A gombákat egyenként belemártjuk a lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába,


 majd a sütőpapíros tepsibe rakjuk. Kevés olajjal meglocsoljuk


 és sütőben közepes hőfokon pirulásig sütjük. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...