2013. augusztus 23., péntek

Szűzérmés padlizsántekercsek

A receptötlet Ottistól származik, annyi a külömbség, hogy én sertés szűzérmével készítettem és tojással kevert össze a tejszínt. Ja, és bepácoltam a húst előtte.


Szűzérmés padlizsántekercsek

Hozzávalók:
  • 1 nagyobb padlizsán
  • kb 30 dkg szűzérme
  • sajt
  • 1 tojás
  • 1 dl tejszín
  • só, bors
  • bazsalikom
  • a páchoz: kb 2 ek szójaszósz, olaj (annyi, hogy ellepje a hússzeleteket), 1 kk magos mustár.

Elkészítés:

A pác hozzávalóit összekeverjük. A szűzérméket szeleteljük és leöntjük a páccal, lefedjük és egy éjszakára a hűtőben hagyjuk. A padlizsánt megmossuk, esetleg meghámozzuk, szeleteljük hosszan, vékonyan. Lesózzuk és állni hagyjuk pár percig. Leitatjuk a nedvességet, amit engedett, majd meggrillezzük mindkét oldalát, illetve megsüthetjük egy serpenyőben is. A hússzeleteket is lecsepegtetjük a páctól, megsütjük. Minden szelet sült padlizsánra egy-egy szelet szűzérmét és egy-egy szelet sajtot teszünk, feltekerjük és egy hőálló tálba sorakoztatjuk, szorosan egymás mellé. A tejszínbe elkeverünk 1 tojást és beleszórunk bazsalikomot, majd leöntjük vele a tekercseket. Megszórjuk sajttal és megsütjük, míg a teteje megpirul. 

Tipp: sült paprikakrémmel tálalhatjuk. 

2013. augusztus 19., hétfő

Sült paprikakrém

Ottisnál találtam ezt a finom krémet. Sült hús mellé is nagyon finom, de ketchup helyett is lehet kenni szerintem. 


Sült paprikakrém

Hozzávalók:

  • 4 db piros kápia paprika
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 kk méz
  • 1 kk szárított, morzsolt kakukkfű
  • 1 kk mustár
Elkészítés:

A paprikákat megmossuk és sütőben egy tepsiben vagy vaslapon megsütjük, míg feketés lesz. Leöblítjük hideg vízzel, meghámozzuk, a magházát, magjait eltávolítjuk. Beletesszük egy turmixba, a többi hozzávalóval együtt, krémes masszává dolgozzuk össze. 

Tipp: 1-2 nap után mégjobban összeérnek az ízek, nem szabad kidobni, ha első nap nem fogy el.

2013. augusztus 16., péntek

Fokhagymakrémleves 2.

Nagyon szeretem a fokhagymakrémlevest, így a kedves párom készített egy másik verziót is, mint ami már fennt van a blogon. Ez is nagyon finom, nagyon fokhagymás :)


Fokhagymakrémleves 2.

Hozzávalók:
  • 1 liter húsleves alaplé
  • 2 dl tejföl
  • 6 nagyobb cikk fokhagyma
  • 2 kisebb krumpli
  • bors
Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. A meleg alaplébe beletesszük a leszűrt, főtt krumplit, tejfölet, összeturmixoljuk. Odatesszük főni, amikor felfőtt, beletesszük a zúzott fokhagymát, összeforraljuk. Pirított kenyérkockákkal és reszelt sajttal tálaljuk. 

Tipp: ha egy éjszakát hagyjuk állni a hűtőben, jobban összeérnek az ízek. 

2013. augusztus 9., péntek

Rumos szilvakrémleves

Soha nem készítettem és nem is ettem még szilvalevest. Gabriella blogján rábukkantam erre a finomságra és elkészítettem a múlt hétvégén. Szerintem nagyon finom lett, megéri kipróbálni! :)





Rumos szilvakrémleves

Hozzávalók:
  • 1 kg szilva
  • 1 citrom
  • 4 dl joghurt
  • 2 ek rumaroma
  • 8 db szegfűszeg
  • barna cukor ízlés szerint
  • 2 kk őrölt fahéj
  • 1 ek liszt
Elkészítés:

A szilvát megmossuk, kimagozzuk és egy nagy fazékba tesszük. A citromokat is megmossuk, felkarikázzuk és a szilvához adjuk. Megszórjuk a szegfűszeggel és a fahéjjal, felöntjük 1,2 l vízzel. Felforraljuk, megfőzzük. Kivesszük belőle a citromkarikákat. A joghurtot a liszttel és egy merőkanál levessel elkeverjük, majd beleöntjük a levesbe. Botmixerrel vagy turmixxal pépesítjük a levest. Én ekkor kiszedtem a szegfűszegeket, amiket megkaptam. Visszatesszük egy kicsit még forrni, de előtte ízlés szerint megcukrozzuk. A végén ízesítjük rumaromával. Lehűtjük, tálalásig hűtőben tároljuk. Vanília fagylalttal és tejszínhabbal tálaljuk. 

2013. augusztus 6., kedd

Mézes-diós sült szilva

Hát nem hangzik jól? Mézes-diós sült szilva... :) Na ugyanilyen finom is és ugyanilyen hamar el is fogy! 

A Blogkóstoló 10. fordulója alkalmából, aminek ezúttal Kisildi a házigazdája, találtam rá Kisribizli blogjára. Számomra új volt a blog, szerencsés vagyok, mert mindig új blogot sorsolnak ki nekem :)



Mézes-diós sült szilva

Hozzávalók:
  • szilva
  • fél diók
  • fahéj
  • méz

Elkészítés:

A szilvákat felezzük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Bőven megszórjuk fahéjjal. Mindegyikre egy-egy fél diót helyezünk és csorgatunk rá mézet, ezt is jó bőven, lepje el a tetejét. Aztán betoljük a kb. 200 fokos sütőbe és 25 perc alatt készre sütjük. 

Tipp: Lehet kínálni vanília fagyival és a tepsiben összefolyt méz-szilvalé keveréket sem szabad otthagyni.

U.i.: bármennyire gusztusos is, nem szabad türelmetlenül a tepsiben levő, még rotyogó mézes-szilvalébe belenyúlni, mint ahogy én tettem, várjuk meg míg legalább nem forrik :D :))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...