2013. június 28., péntek

Rókagomba tokány

Hétvégi bográcsoláshoz kíváló recept, de otthon is elkészíthető, fazékban. Jó étvágyat hozzá! :)


Rókagomba tokány

Hozzávalók:
  • 25 dkg rókagomba
  • 4 szem krumpli
  • 1 kaliforniai paprika
  • 2 paradicsom
  • 2 hagyma
  • pár szál petrezselyemzöld
  • bors
  • pirospaprika
  • 1 kk Piros Arany
  • 1 ek tejföl
  • olaj

Elkészítés:

A hagymát és a paprikát felaprítjuk, olajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával és belerakjuk a felkockáz paradicsomot, petrezselyemzöldet és pár percig hagyjuk együtt rotyogni. A rókagombát megtisztítjuk, leforrázuk, felkockázzuk és a szintén felkockázott krumplival a zöldséges alaphoz adjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, beletesszük a Piros Aranyat. Aki csipősen szeretné az tehet bele csipős Piros Aranyat vagy szárítot chilit. Mikor megpuhult a krumpli, adunk hozzá kis tejfölet, összekavarjuk és friss zöldségsalátával tálaljuk. 

2013. június 27., csütörtök

Baconbe göngyölt szűzérme zöldségágyon sütve

Valami olyan étel kellett, ami kevés előkészületet igényel és sok a zöldség benne :) Ez lett belőle. Kb. három személyes adag.




Baconbe göngyölt szűzérme zöldségágyon sütve

Hozzávalók:
  • 40 dkg sertésbélszín
  • szójaszósz
  • olaj
  • 8 dkg bacon (kb. 8 csík, illetve ahány szelet szűzérme lesz)
  • 1 zsenge cukkini
  • 3 közepes szem krumpli
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 1 kaliforniai paprika
  • 15 dkg csiperke gomba
  • bors
  • oregánó

Elkészítés:

A bélszínt előző nap előkészítjük: újjnyi vastag szeletekre vágjuk, nem klopfoljuk ki, csak szétnyomkodjuk egy kicsit. Egy tálba tesszük, meglocsoljuk szójaszósszal bőven és olajat öntünk rá, megforgatjuk, hogy mindenhol érje és hűtőben hagyjuk egy éjszakát. Nagymamámtól tanultam, hogy ha a húst olajban áztatjuk akkor puhább, omlósabb lesz.

A zöldségeket megtisztítjuk, amelyiket szükséges meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd fűszerezzü sóval, borssal és oregánóval. Összekeverjük alaposan és egy tűzálló edény aljába öntjük. 

Az áztatott húst kivesszük a hűtőböl, lecsöpögtetjük és egy-egy csík baconbe tekerjük, ráfektetjük a zöldségágyra. Sózni már nem kell, mert a szójaszósz és a bacon is elég sós. 



Kb. 200 fokos sütőben megsütjük, amíg a zöldségel teljesen megpuhulnak, a húst közbe megforgatjuk. Mikor a húson a bacon megpirult, a hús pedig még omlós, de már nem nyers, levesszük a zöldségekről, félretesszük és visszarakjuk a zöldségeket még egy kicsit, hogy a leve elfőjjön és megpiruljanak kissé.



2013. június 26., szerda

Bruschetta

Egyik kedvenc reggelim! Hamar elkészül és főképp most, ízletes paradicsomokból igazán finom. Érdemes friss bazsalikomlevelet használni, de ennek hiányában megfelel a szárított is.


Bruschetta

Hozzávalók:
  • 4 paradicsom
  • 8-10 bazsalikomlevél
  • olívaolaj
  • 4-5 cikk fokhagyma

Elkészítés:

A paradicsomokat felkockázzuk, összekeverjük sóval és apróra vágott bazsalikomlevelekkel, sózzuk. A fokhagymákat összezúzzok, összekeverjük az olajjal. Odatesszük pirulni a kenyeret vagy bagettet. A meleg pirítósra rákenünk vékonyan a fokhagymás olajból, majd a bazsalikomos paradicsomból halmozunk rá.

2013. június 25., kedd

Cseresznyés-kókuszos pohárdesszert

Már nagyon kívántam valamilyen cseresznyés édességet és pont volt otthon kókuszom, így erre a desszertre esett a választásom.



Cseresznyés-kókuszos pohárdesszert

Hozzávalók(3 pohárhoz):
  • 25 dkg magozott cseresznye
  • 2 dl tej
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 1,25 dl tejszín
  • 4 ek barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 kk zselatinpor

Elkészítés:

A tejet és a kókuszreszeléket összeöntjük egy fazékba, majd felforraljuk. Hagyjuk teljesen kihűlni. Miután lehűlt, adjuk hozzá a tejszínt, 2 ek barna cukrot és egy csomag vaníliás cukrot, melegítsük újra, majd szórjunk bele 1 kk zselatinport. Töltsük poharakba és hagyjuk kihűlni, megdermedni. 

A cseresznyét tegyük egy fazékba, adjunk hozzá 2 ek barna cukrot, egy csomag vaníliás cukrot és 5 percig főzzük össze. Turmixoljuk össze, majd melegítsük újra és kavarjunk bele 1 kk zselatinport. Kanalazzuk a már megdermedt kókuszos krémre és hagyjuk, hogy ez is megdermedjen. Tálalás előtt díszíthetjük tejszínhabbal, maradék cseresznyével.


2013. június 24., hétfő

Sörben sült csirkecombok majonézes répasalátával

A sörben sült csirke ötlete egy kedves ismerősömtől van, ő mondta, hogy majd egyszer készítsek ilyent neki, mert szereti a sört és a csirkét is, egybe sem lehet rossz. Egészen addig nem is hallottam ilyenről... Sörtésztában sült csirkéről igen, de sörben sültről még nem. Aztán rákerestem a neten és a TV Paprika oldalán találtam ezt a receptet, egyszerű, kevés hozzávalóval készül és a köret is annyira megtetszett, hogy azt is elkészítettem. Köszi az ötletet Lóri, legközelebb neked is elkészítem ;)



Sörben sült csirkecombok 
majonézes répasalátával

Hozzávalók(2 főre):

A csirkecombokhoz:
  • 4 db csirkecomb
  • 2 dl sör
  • bors
  • 2 zöldhagymaszár
A répasalátához:
  • 2 sárgarépa
  • 3 cikk fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 kk édes mustár
  • olaj
  • só, bors
  • 1 ek citromlé

Elkészítés:

A csirkecombokat sóval, borssal bedörzsöljük, majd egy sütőzacskóba tesszük. A zöldhagymaszárakat karikákra vágjuk, beleszórjuk a zacskóba, majd beleöntünk 2 dl sört. Szorosan bezárjuk a sütőzacskó száját, egy tepsibe tesszük, fogvájóval 5-6 lyukat szúrkodunk rá és 180 fokos sütőben 40 percig sütjük. Ezután szétvágjuk a zacskót és 15-20 percig hagyjuk pirulni a combokat, félidőben megforgatva.

Amíg sül a csirke elkészítjük a salátát: a sárgarépákat megtisztítjuk és kislyukú reszelőn lereszeljük. A fokhagymákat szintén megtisztítjuk és összezúzzuk, belekeverjük a reszelt sárgarépába. Meglocsoljuk citromlével, sózzuk, borsozzuk. 
Elkészítjük a majonézet: a tojássárgájához adjuk a mustárt és fokozatosan, apránként hozzácsorgatjuk az olajat, folyamatosan kevergetjük, míg kb 5 ek majonézet kapunk. Ezt megsózzuk, majd belekeverjük a reszelt sárgarépába. Tálalásig hűtőben tartjuk.

2013. június 23., vasárnap

Rókagomba leves

Az az igazság, hogy még csak most barátkozom a leveskészítéssel :) Most van az ideje a rókagombának, így gondoltam készítek belőle levest. Egyáltalán nem bántam meg, nagyon jól sikerült! Amit nagyon fontosnak találok, hogy a tejföl házi volt! Ha van lehetőségetek, szerezzetek be te is.



Rókagomba leves

Hozzávalók:
  • 20 dkg rókagomba
  • 4 szem krumpli
  • 2 sárgarépa
  • 6-7 szál petrezselyemzöld
  • 1 db vöröshagyma
  • 5  dkg bacon
  • 1 ek liszt
  • olaj
  • bors
  • pirospaprika
  • ételízesítő
  • 2 dl tejföl

Elkészítés:

A krumplit és a sárgarépát meghámozzuk, felkockázzuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk. A gombát megtisztogatjuk, alaposan megmossuk és egy szűrőedénybe tesszük. Bő 2 liter vízet egy csipet cukorral felforralunk és a gombára öntjük, leforrázzuk vele. A bacont kockákra vágjuk és a finomra aprított hagymával, kevés olajon megdinszteljük. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük és 1 percet azt is pirítjuk rajta. Megszórjuk 1-2 kiskanál pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a krumplit, sárgarépát, petrezselyemzöldet és felöntjük 1,2 l vízzel. Ízesítjük ételízesítővel, beletesszük a felaprított rókagombát. Addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. A tűzről levéve, folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a tejfölet, visszatesszük a tűzre és még 2-3 percig hagyjuk. Jó étvágyat hozzá!

2013. június 21., péntek

Mandulás bécsi szelet bazsalikommártással

Egy nagyon gyors forgás, olyan napokra amikor nincs sok időnk főzőcskézni. Annyira gyors, hogy nagytakarítás és hűtőszekrény leolvasztás közben készítettem. A mártás egy röngtönzött dolog, mert vásároltam bazsalikomot cserépben, de ahogy kibontottam sok levele lepotyogott és sajnáltam eldobni. Nem volt itthon sem vaj, sem főzőtejszín, sem sajt, sem tejföl, de így egy nagyon finom besamel szerű mártás született. Próbáljátok ki, nekem nagyon ízlett! :)


Mandulás bécsi szelet bazsalikommártással

Hozzávalók:

A bécsiszelethez:
  • 4 szelet sertéshús (legfinomabb bélszínből)
  • 1 tojás
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • 2 ek liszt
  • bors
  • olaj
  • 2-3 ek szeletelt mandula

A bazsalikommártáshoz:
  • 1 cikk fokhagyma
  • kevés olaj
  • 1 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 1 kk citromlé
  • fehérbors
  • 10-12 friss bazsalikomlevél

Elkészítés:

A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Beleforgatjuk először lisztbe, majd a felvert tojásba (amit megsóztunk), végül a mandulával elkevert zsemlemorzsába. Bő olajba kisütjük mindkét felét. 

Amíg a húsok sülnek elkészítjük a mártást: a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Megszórjuk egy evőkanál liszttel, kicsit pirítjuk rajta, folyamatos kevergetés mellett. Hozzácsorgatjuk a tejet apránként és folyamatosan kevergetve, hogy ne legyen csomós. Sózzuk, megszórjuk fehér borssal, belekeverjük a citromlevet. A bazsalikomleveleket megmossuk, felaprítjuk és belekeverjük a tűzről levett mártásba. Pár percet hagyjuk állni tálalás előtt, hogy átvegye a bazsalikom ízét. 

2013. június 19., szerda

Reszelt almás pörkölt rozmaringos sült krumplival

Nem egy hagyományos pörkölt az alábbi, de nekem, nekünk ízlett. A reszelt alma kölcsönöz neki egy édeskéz ízt és szaporítja a szószt. A rozmaringos sült krumpli egyszerű, ám nagyon finom köret.



Reszelt almás pörkölt 
rozmaringos sült krumplival

Hozzávalók:

A pörkölthöz:
  • 40 dkg sertéshús
  • 1 fej hagyma
  • 3 nagyobb alma
  • 5 ek kukorica
  • 8 dkg bacon
  • bors
  • pirospaprika
  • 4 ek tejföl
  • 2 ek liszt
  • olaj
A körethez:
  • 6-8 szem krumpli
  • olaj
  • rozmaring
  • citromlé
Elkészítés:

A sertéshúst felkockázzuk. Egy fazékban olajat hevítünk, beledobjuk a felaprított baconszalonnát, megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát.   Megszórjuk bőven pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk és belerakjuk a húskockákat, picit pirítjuk együtt, majd belerakjuk a meghámozott, lereszelt almákat és együtt dinszteljük pár percig, míg levet enged az alma. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje és ha szükséges még pótoljuk. Mikor már megpuhult a hús, beletesszük a kukoricát, besűrűsítjük liszttel és adunk hozzá tejfölet. A liszt és tejföl mennyiséget nem kötelező betartani, ki ahogy szereti.

A körethez a krumplikat meghámozzuk, megmossuk és karikákra vágjuk. Egy tálkába összekeverünk olajat sóval, borssal, rozmaringgal és egy evőkanálnyi citromlével, majd jól összekeverjük a krumplikarikákkal. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a fűszeres krumplit és pirulásig sütjük. 

2013. június 16., vasárnap

Sütés nélküli epertorta

Ez a torta édesanyám születésnapjára készült és nagy előnye, hogy sütés nélküli. Ebbe a nagy melegekben, pont jól esik. 



Sütés nélküli epertorta

Hozzávalók:

A keksz alaphoz:
  • 40 dkg darált háztartási keksz
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor

A pudingos réteghez:
  • 1 csomag eper ízű pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3 ek porcukor

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 5 ek porcukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 10 g zselatinpor

Továbbá:
  • 40 dkg eper
  • babapiskóta
  • eper és kakaó a díszítéshez
  • szalag

Elkészítés:

A kekszalaphoz a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk és egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk. 

Az epres pudingport összekeverjük a porcukorral és 1/2 dl tejjel, a maradék tejet odatesszük főni. A csomómentesre kevert pudingport is hozzáöntjük a fövő tejhez és folyamatos kevergetés mellett sűrű pudingot főzünk belőle. Ráöntjük a keksz alapra és hagyjuk kihűlni. 

Az eperszemeket megmossuk, megpucoljuk és szeletekre vágjuk. Miután kihűlt a puding, eloszlatjuk rajta az eperszeleteket. 

A mascarponét elkeverjük a porcukorral és a vaníliás cukrokkal, majd óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt. A zselatinport kb. 1/2 dl vízben, gőz fölött felolvasztjuk és a mascarponés krémhez keverjük, majd az egészet rákenjük az epres rétegre. Egy éjszakára a hűtőbe hagyjuk, hogy szilárduljon meg minden réteg. 

Másnap lekapcsoljuk a tortakarimát és körberakjuk babapiskótával, amit átkötünk egy szalaggal. Egy kartonpapírból köralakot vágunk és abba egy szívet, majd ezt a torta fölé tartjuk és megszórjuk kakaóval. Eperszemekkel díszítjük.

2013. június 7., péntek

Padlizsán fasírt

A héten láttam meg Ritánál ezt a receptet, egyből megtetszett, így a barátnőmnél el is készítettük. Nagyon ízlett, kapros mártogatóssal ettük :) Ehetjük csak mártogatóssal, de köretnek is megfelel!



Padlizsán fasírt

Hozzávalók:
  • 50 dkg padlizsán 
  • 1 fel vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 4-5 ek zsemlemorzsa
  • só, bors
  • olaj

Elkészítés:

A padlizsánt meghámozzuk, felkockázzuk és a felaprított hagymával együtt , megsózzuk, kevés olajon megdinszteljük, annyira, hogy a padlizsánkockák legyenek jó puhák. Amikor már langyosra, de akár teljesen kihűlt, összekeverjük a tojással és annyi zsemlemorzsával, hogy formázható masszát kapjunk. Lapos fasírtokat formázunk és olajban mindkét oldalukat megsütjük.

2013. június 6., csütörtök

Kapros mártogató

Ezt a finom mártogatóst édesanyámtól tanultam, gyakran készít ilyent. Bármilyen panírozott ételhez talál, vagy akár fasírthoz, sült krumplihoz, grillezéshez. Hamar elkészíthető, kevés hozzávalóból. A mennyiségeken lehet változtatni ízlés szerint.


Kapros mártogató


Hozzávalók:
  • A majonézhez: 1 tojássárgája, 1 kk mustár, só, olaj
  • 1 tk cukor
  • 1 tk citromlé
  • 30 dkg joghurt
  • 1 csokor kapor

Elkészítés:

A majonézhez a tojássárgáját elkavarjuk a mustárral, sóval és olajat óvatosa hozzácsorgatva gyorsan keverjük. Nem kell nagy mennyiséget készíteni, elég kb 3 evőkanálnyi adag. Ha kevesebb az időnk, kezdhetjük bolti majonézzel, akkor 3 evőkanálnyira lesz szükség. Hozzáadjuk a cukrot, ráöntjuk a citromlevet és elkeverjük a joghurttal. A végén belekavarjuk a megmosott, finomra vágott kaprot. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.

2013. június 3., hétfő

Bécsi vaníliás aprókeksz

Illéskrisz Konyhájában bukkantam rá erre a finomságra, ez lett a kedvenc kekszem, mert: gyorsan elkészül, kevés, hozzáférhető hozzávalókból, omlós, de nem törik, finom és nem lehet abbahagyni :) Ajánlom mindenkinek! 



Bécsi vaníliás aprókeksz

Hozzávalók(kb 60-70 pénzérme nagyságú darabhoz):
  • 13 dkg puha vaj
  • 5 dkg vaníliás porcukor
  • 1 kk vanília aroma
  • 14 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 csipet sütőpor

Elkészítés:

A vajat a porcukorral és a vanília aromával habosra kavarjuk, majd hozzáadva a többi hozzávalót egyneműre keverjük a masszát. Nyomózsákba töltjük és  csillag alakú fejjel, sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 10 perc alatt megsütjük. Nagyon könnyen leválik a sütőpapírról. 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...